Az Arktisz jege alatt a metán szilárd formában, hidegben, nagy nyomás alatt található. Ha felmelegszik a tenger, a metán felszabadulhat, és felgyorsíthatja a felmelegedést. Sajnos a folyamat már beindult. Hatalmas méretű, olykor az egy kilométeres átmérőt is elérő metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét, a tengerfenékről közvetlenül a légkörbe juttatva ezzel a veszélyes gázt. Az aggasztó jelenséget nemrég felfedező orosz kutatók attól tartanak, hogy az északi-sarki jégpad visszahúzódása nyomán felszabaduló hatalmas mennyiségű metán nagymértékben felgyorsíthatja a globális klímaváltozás folyamatát.

Egy kevesebb, mint 26 ezer négyzetkilométernyi területen több mint száz forrást, vagy fáklya-szerű kiáramlást számoltak össze, amelyeken keresztül metán árad fel a felszínre a fenékről és egyenesen a légkörbe szökik.  Nagyjából 115 állomáson végeztek ellenőrzéseket és elképesztő - eddig valószínűleg sohasem látott mennyiségű - metánmezőt találtak. A légkörbe jutó gázkoncentráció ezerszerese volt a normális értéknek". A szén-dioxidnál hússzor ártalmasabbnak számító metánbuborékok valósággal sokkolták a régiót több évtizede tanulmányozó kutatókat.

"Korábban találtak már ehhez hasonló fáklyaszerű kiáramlásokat, de azok legfeljebb tízméteres átmérőjűek voltak.  Ez az első alkalom, hogy ilyen folyamatos, erőteljes és jelentős szivárgást észleltek, amelyek a több mint 1000 méteres átmérőt is elérik".

A kutatócsapat nagyjából száz metánbuborékot fedezett fel, becsléseik szerint ezernyi hasonló gázkiáramlás lehet az orosz szárazföldtől az észak-szibériai arktiszi jégpadig nyúló területen.

A veszély nem csak a sarkvidéki vizkre korlátozódik. A tundra tavaiban is megfigyelték a metán kiáramlásokat. Ezen a videón is ez látható:

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint kilencezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon , mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:  Praktikus zsámoly

Napi videó:   Őrült házaspár szivatja egymást

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Elképesztő jégbarlangok

Amikor a sátor alatt hasad a jég

A természet csodái: csíkos jéghegyek

(via youtube, mti,)