A Faltazi cég megálmodta a jövő kiskonyháját, amelyben minden megtalálható, amely egy öko-gondolkodású ember számára szükséges lehet. A koncepció lényege, hogy a városok zsúfoltsága, és az erőforrások csökkenése miatt meg kell oldani a konyhák önállósodását.

Ebben a konyhában megtalálható minden, ami a tároláshoz szükséges: hütő, palacktartó, fagyasztó könnyen elérhető, különböző hőmérsékletű fiókokkal. De megoldott a szárított ételek tárolása is, sőt van egy homokkal teli láda a zöldségek tárolására.

A főzéshez is minden egy helyen található, előkészítő pult, mosogató, hulladék ledobó,  a pulton külön zöldségmosó is helyet kapott. A speciális háromfunkciós tűzhelyen van gázégő, elektromos főzőlap, egy besüllyesztett wok, és egy gőzölős sütő. Ezek felett ott a szagelszívó, és a szakácskönyvek tárolására szolgáló polc.

Ám ezektől a szolgáltatásoktól még nem öko- a konyha. Ehhez először a fejünk felé kell nézni. Itt nem csak a nagymennyiségű szárazanyagokat tároló edényeket találhatjuk meg, hanem magtárolót és ultraponikus növénytermesztésre szolgáló edényeket is.  Az igazi ökopark a fözősziget hátuljában van elrejtve. Itt van elrejtve a szelektív-hulladékokgyűjtő, valamint a víztisztító-egység, amely a mosogatóból és a mosogatógépből távozó vizet dolgozza fel, A tiszta víz a sütő alatti tartályban kapott helyett , a tisztított víz tartálya a mosogató mögött, ahonnan egyből egy kancsóba folyik, amellyel a növényeinket öntözhetjük.

A szerves-hulladék a komposztálóba kerül, amely szétválogatja és ledarálja a hulladékot. Innen a gilisztatálcába kerül, ahol a földigiliszták elvégzik a szükséges lebontó munkájukat, hogy tökéletes minőségű komposzt álljon a rendelkezésünkre. Ez egy külön fiókban tárolható, amely egyúttal elvégzi a komposzt szárítását is. Így bármikor a rendelkezésünkre áll, hogy később beültethessük növényeinket. Ezek után természetes, hogy a készülék alatt egy külön kancsóban gyűlik a folyékony trágya, amellyel növényeinket táplálhatjuk.

Az egész ökopark mindössze 3-4 négyzetmétert foglal el, és természetesen csendben, – és ami a legfontosabb – minden szag nélkül teszi a dolgát. Az elképzelés egyformán ember és környezetbarát. Mi már csak egyetlen dologban reménykedhetünk: Ilyen konyhákat a környezetünk iránti tiszteletből fogunk vásárolni, és nem azért, mert a világ annyival rosszabb hely lett, hogy erre leszünk.

 

Ezt láttad már?

Futurisztikus sátor időutazóknak

Zuhany környezetvédő módra

Google ejtőernyős-szimulátor

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).