Amikor az emberklónozás bukkan fel a különböző filmekben, az alkotók már nem annak egyszerű problémáival foglalkoznak, hanem a végletekkel. Tökéletesen kiforrott módszerek, gyorsaság, megbízhatóság. Csak egy megrendelés, egy minta, és indulhat a másolás. Minden, amire azt hisszük, szükségünk van.

Ennek tökéletes esszenciája A hatodik napon című film (A sztori nem nagy durranás, de a felvetett problémák teljesen hitelesek). Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger) helikopterpilóta boldogan él családjával, ám egy nap - éppen egy olyan napon, amikor súlyos balesetet érte - rá kell jönnie, hogy eddigi boldogsága átmeneti volt, és valaki elvette tőle. Hogy ki? Adam Gibson. Önmaga tökéletes mása költözött be a házába, felesége és gyermeke mellé. A férfi azonban ragaszkodik az életéhez: meg akarja tudni, ki játszik vele, és milyen játékot. Hamarosan ráébred, hogy balesete után halottnak hitték, és egy cég elkövette a legsúlyosabb vétséget. Klónozta őt. A nagyvállalat természetesen mindent megtenne, hogy eltüntesse bűne nyomait.

Tehát ez a kép él az átlagemberben a klónozásról, egy délután alatt tökéletes másolat készíthető egy emberről. Na jó, legyen pár nap. Ez azonban már messze túllép annak hatáskörén. Itt már nemcsak klónozásról van szó, hanem fizikai és szellemi másolatkészítésről. Ez más tudományágak és más módszerek fejlődését is megköveteli.