Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem ikrek

A kanadai fotós, François Brunelle kiadott egy különleges fotósorozatot "Nem vagyok hasonló!" címmel. A képeken szereplő "ikrek" nem testvérek, de még csak nem is rokonok. Sokszor nem is ismerik egymást. hasonmás iker ismeretlen

Tovább


Mégis mekkorák ezek az országok?

Gondoltad volna, hogy Chile ilyen hosszú, vagy Madagaszkár ekkora? Amikor nézzük a világtérképeket, csak egy pontatlan vetületet látunk a bolygónkról. Nem lehet egy gömbfelületet torzítás nélkül síklapra fektetni. Minél távolabb kerülünk az egyenlítőtől, annál nagyobb a torzítás. Ha az igazi méreteket összehasonlítjuk, meglepődünk néhány ország valós kiterjedésén. Nézz meg harminc országot az USÁ-hoz képest. Ezek a rajzok nem torzítanak.A világ érdekes ország méret összehasonlítás

Tovább


A családi fotóalbumok titkai

Amikor véletlenül derül ki, hogy egyik rokonunk egy akkor még ismeretlen, de ma már igazán híres emberrel randizott.

A világ érdekes fotóalbum randi randevú hiresség celeb ismeretlen

Leonardo DiCaprio

Tovább


Furcsa mélyvízi kreatúrák

Egyre különlegesebb tengeri lények fotói bukkannak fel a neten. A világ érdekes tenger óceán mélység hal ritka ismeretlen

Tovább


Bárhol azonosítható vagy

Felejtsd el az utcai névtelenséget, rémisztő dologra mutatott rá egy orosz fotós.A világ érdekes biztonság arcfelismerés közösségi háló azonosítás ismeretlen

Tovább


Mennyire lenne más a napnyugta?

Milyen lenne az ég, ha egy másik csillag körül keringenénk?

A Nap G-típusú csillag

Tovább


Rémálom az orosz temetőkben

Gránitból faragott Mercedes, egész szoborcsoportok, lézerrel felvésett életnagyságú fotók: az orosz temetőkben hódító divat sokaknál kiverte a biztosítékot.

Tovább


Mi mekkora a világban?

Elfér Vatikán a Városligetben? Budapest lefedné a Balatont? New York nagyobb, vagy a legnagyobb megyénk? Néhány érdekes adat, hogy könnyebben megértsük, mi mekkora.

Tovább


Az egycentiméteres ember

Babszem Jankó komoly bajban lenne, ha megszületne. Az igazság az, szegény hamarabb pusztulna el, mintsem szülei örülni tudnának neki.

Tovább


Az ember jelentéktelensége

Így karácsony idején többet nézünk fel az égre, és gyakrabban firtatjuk, hol is a helyünk az univerzumban. Azonban a világegyetemben a léptékek emberi ésszel felfoghatatlanok. De próbáljuk megérteni a környezetünk méreteit. Meglepő, hogy mennyire torz kép él bennünk naprendszerünk bolygóiról és a csillagokról.

Az űrben a méretek a távolságok olyan hatalmasok, hogy az emberi az szinte nem is képes felfogni. Legkönnyebben akkor értjük meg a valóságot, ha van viszonyításialapunk. A képeken arányaiban tudjuk megérteni a bolygók és csillagok méreteit.

A naprendszer kőzetbolygói: a Föld, a Vénusz, a Mars, a Merkúr, és (azóta plutoiddá lefokozott) Plutó. A Vénusz csak kicsit kisebb, mint a Föld, de meglepően apró a testvérbolygónak számító Mars.

 

Íme a gázóriások: a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz. Előttük az előző képen látott kőzetbolygók.

 

A képre felkerült a Nap is. A gázóriások jól látszanak, de a kőzetbolygók épphogy még észrevehetőek.

 

Lépjünk ki a naprendszerből, jöjjenek a csillagok. A föld eltűnt a képről, a Jupiter akkora, mint egy képpont. A Nap eltörpül a vörös óriáscsillagok, a Szirius, a Pollux és az Arcturusz mellett.

 

Jöjjenek a gigászok. A Nap már nem is látszik, mérete csupán 1 képpont. A vörös óriások is eltörpülnek. Íme a Rigel, az Aldebaran, és a Betelgeuse. A képen a legnagyobb az Antares, a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, szuperóriás.

Az Antares változócsillag, kb. 600 fényévnyi távolságra van. Sugara 300 millió kilométer. Ha a Nap helyére tennénk, a felszíne a Mars pályáján túl esne.

Sajos a képsorozat alkotói itt megálltak, és a kék óriások, valamint a kék szuperóriások  nem kerültek bemutatásra.

 

És most nyugodtan elmélkedhetünk saját fontosságunkon.

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.

 

 

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog