Egy tökéletes másolatot, egy klónt akarunk előállítani magunkból, néhány nap alatt. Gondolatkísérletünk első részében megvizsgáltuk a klónozás problémáját, hogy mennyire nehéz egy megtermékenyített klón petesejtet előállítani. De tételezzük fel, hogy sikerült. Vagyis sikeresek az eddigi eljárások, akkor van egy peténk, amelyből világra kell hoznunk az életet. Ez elméletileg szintén egyszerű, a mesterséges megtermékenyítéshez hasonlóan be kell ültetni az anyaméhbe. Ha minden rendben van, a szükséges idő letelte után megszületik a klón. A tudomány nagyjából itt tart most. Így készült Dolly, az első klónegerek, klóncicák stb.

De itt a bökkenő: a terhesség után "mindössze" egy újszülött áll a rendelkezésünkre. Ez azonban messze van elképzelésünktől, a másolattól. Hiszen hiába teljesen ugyanaz genetikailag, nem egy felnőtt egyed áll a rendelkezésünkre. Pedig gondolatkísérletünk célja az, hogy egy felnőtt ember másolatát kapjuk meg.

Itt jutottunk el ahhoz a problémához, amivel a tudomány jelen pillanatban nem tud mit kezdeni. Nem tudjuk felgyorsítani sem a terhesség folyamatát, sem a születéstől a szükséges fejlettség eléréséig tartó növekedést.