Olvasom a hírt, hogy a BKV buszsofőrt, aki rendszeresen viccekkel, dalokkal és hangfelvételekkel szórakoztatta az utasokat, elbocsátotta a cég. Természetesen rögtön beindult a kommentelés, hogy hú, a gonosz, rosszindulatú, és ostoba cég már megint mit művelt. Vagyis megint a BKV-val szembeni – egyébként teljesen jogos – indulatok szabadultak el. Az teljesen mellékessé vált, hogy mi az elbocsátás oka/indoka.

Egyszer már elbocsátották azon a jogcímen, hogy engedély nélkül, a BKV belső szabályait megsértve nyilatkozott az ATV-nek. Akkor a BKK vezetője a buszvezetőt védelmébe vette, kifejezte, hogy számít a munkájára és  arra kérte a BKV-t, hogy hívja fel a járművezetőt a szabályok betartására.

 Valóban, a vád elég mondvacsináltnak tűnik, mert nem igazán hiszem, hogy a sofőröknek az eligazításon felhívnák rá a figyelmet, hogy a BKV engedélye nélkül nem nyilatkozat. És különösen ostoba dolog volt elbocsátani annak a fényében, hogy hosszú idő óta ez a sofőr volt az egyetlen pozitív dolog, amit a BKV fel tudott volna mutatni.

Most azonban nem elbocsátották, hanem "a sorozatos szabálysértések miatt nem hosszabbították meg a munkaszerződését." Ez olyan burkolt kirúgásnak tűnik. Indoklásuk szerint visszaélt a jelentős közfigyelemből és a közvélemény szimpátiájából eredő kivételes helyzetével, és szabálysértéseket követett el. Egyszer engedély nélkül elhagyta a szolgálati helyét, miközben épp a rádióban nyilatkozott, késett, és két ellenőrzés alapján gyorsabban hajtott a megengedettnél.

Az valószínűleg soha sem fogjuk megtudni, hogy a vádak valósak-e, mert most is eléggé erőltetett magyarázatnak tűnik. Minden további magyarázat bármelyik oldalról csak olaj a tűzre. De szívesen megnézném a BKV statisztikáját, hogy hány sofőrnek nem hosszabbították meg a munkaszerződését amiatt, mert késett, vagy gyorsan hajtott. Arról nem is beszélve, hogy hány buszt láthatunk nap mint nap, amely a forgalom miatti késését próbálja úgy behozni, hogy a szabad szakaszon rendesen odalép a vezető. Sőt, ne is beszéljünk a műszakját leadó sofőrök, vagy éppen éjszakai utolsó járatok átlagsebességéről.

Vagyis az okok lényegtelenné váltak. Inkább az év legnagyobb marketingbakijának lehettünk tanúi, amely a BKV eddigi ténykedése után nem is meglepő. A világ minden táján nagy médiafigyelem övezi azokat a közfeladatokat ellátó embereket, akik nem hagyományosan, a szabályok által leírt módon végzik munkájukat, hanem mindezt színesen, az embereket szórakoztatva teszik. Az ilyen emberek népszerűek, a médiában, az interneten, ráadásul úgy emelik az őket alkalmazó cég népszerűségét, hogy a cégnek ehhez semmi sem kell tennie. Nem véletlen hogy a tánccal forgalomirányító rendőröknek már külön versenyt rendeznek.  

A BKV sikeresen felfújt egy jelentéktelen ügyet, amely nemhogy kedvezőtlen színben tünteti fel őket, hanem arrogáns, merev, érzéketlen, az újdonságok és az utasok iránt teljesen érzéketlen arcát leplezi le. Valóban arra van a vállalatnak szüksége, hogy ezt az ostoba merevségét hangsúlyozza. És a vállalat vezetésében nincs egyetlen ember, aki ezt észrevenné?

"Ha a BKV ilyen előzmények után meghosszabbította volna a járművezető munkaszerződését, azzal  nem csak veszélyes precedenst teremtett és a szabályszegés pártjára állt volna, hanem a tisztességgel és a szabályokat betartva dolgozó járművezetők felé is azt üzente volna: eltérő szabályok vonatkoznak a különböző munkatársainkra" - hangsúlyozták. "mivel azt az esélyt és jelentős közfigyelmet, amit a legutóbbi szabálytalan munkavégzése után kapott, a legkevésbé sem arra használta fel, hogy ezt követően munkáját példamutatóan végezze és bármilyen pozitív ügy szolgálatába állítsa".

Csatlakozz a közel nyolcezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:   Ez aztán a fürdő

Napi videó:    Tehetséges mixer az orosz tehetségkutatón

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Amikor a nagy ember megmondja a frankót

Amikor az értelem megbicsaklik

Nagy emberek balfogásai

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)