Ez a tündibündi jószág méltán érdemelte ki helyét Afrika gyilkos állatainak Top 5 listájában.

Csak az állatkertből és a rajzfilmekből ismerjük őket, bumfordisága, az állandó vigyor, a mosolygós szemek és pörgő fülek miatt mindenki kedves jószágnak képzeli. Egy állat, amelyről szinte mindent rosszul tudunk: a víziló.

Pedig a víziló a forró kontinens legveszélyesebb lakója. A vízilótámadásoknak több áldozata van, mint a cápáknak vagy az oroszlánoknak. Amikor a vízilóról beszélünk, általában a nílusi vízilóról van szó.  Szűk a család: mindössze két élő és három (esetleg négy) kihalt fajt ismerünk.

- Nevük ellenére nem a lovak a legközelebbi rokonaik. Újabb elterjedt tévedés, hogy a legközelebbi felmenőik a sertésfélék.  Meglepő módon ugyanis a cetek a legközelebbi rokonaik, ezt a DNS-ek összehasonlításával sikerült alátámasztani.  Ernst Häeckel 1866-ban kiadott törzsfája a vízilovakat a cetek közeli rokonaiként ábrázolja. Máig sem tudni, Häeckel hogyan jutott erre a (helyes) következtetésre.

- Az utolsó jégkorszak előtt Észak-Afrikában és Európában is sok helyütt éltek. Hidegebb éghajlaton is honosak voltak, ha a víz télen sem fagyott be.

-Ma már Egyiptomból is eltűnt, ahol a történelmi időkben még nagy számban megtalálható volt. Bár nílusi vízilónak hívjuk, mára már a Nílusból is kihalt. Ma már csak nagyobb tavakban, gyenge sodrású folyamokban él, illetve ezek partján.

- A látvány ellenére, a víziló az egyik legveszélyesebb emlős. A harapásával akár egy kisebb csónakot is ketté tud törni. A veszélyességét sokan nem veszik tudomásul, pedig Afrikában évente több százszor támad emberre ez a hatalmas állat.

- A kifejlett állatok 3-5 percenként jönnek fel a felszínre levegőt venni, ez a borjak esetében 2-3 perc. Ez a folyamat automatikus, olyannyira, hogy a víz alatt alszanak, és ekkor is a felszínre bukkannak a megfelelő időközönként anélkül, hogy felébrednének. Víz alá merüléskor orrnyílásukat bezárják.

- A vízilovaknál a szájtátás nem az ásítás, hanem a fenyegetés jele.

- Általában ártalmatlan állatok, de veszélyessé válhatnak, ha elvágják a vízhez visszavezető útvonalukat, vagy veszélyeztetve érzik kicsinyüket.  A természetben találtak már oroszlántetemet, amelyet azzal a fával együtt lyukasztott át egy vízilófogsor, amely mögé az állatok királya rejtőzött.

- Hatalmas szájában több fog is agyarrá módosult, amelyek nem ritkán 25–30 cm hosszúra is megnőhetnek.

- A hímek egész életük során nőnek, míg a nőstények 25 éves korukra általában elérik végleges méretüket. A tehenek kisebbek, mint a bikák, tömegük csak ritkán haladja meg az 1500 kg-ot.

-Nagy tömegük ellenére is gyorsabban futnak az embernél.

- A szemük, a fülük és az orruk is a koponya tetején találhatók, így nem kell kiemelni a fejüket a vízből, hogy lássanak, halljanak, illetve levegőt tudjanak venni.

- Úgy védekezik a napsütés ellen, hogy „véres verejtéket” választ ki. Ez se nem vér, se nem verejték. Ez az anyag színtelenül választódik ki az állat testfelületére, ott narancssárgás-vöröses színű lesz percek alatt, majd végül bebarnul.

- Sok jellemzőjük van, ami a speciális vízi életmódra utal. A csupasz test, a faggyúmirigyek hiánya, az úszóhártya stb.

Nappal tipikusan alszanak, éjszaka aktívak, ekkor keresik táplálékukat. Szinte kizárólag növényeket esznek.

Neki már esélye sincs

- Átlagosan 50 kg-ot esznek naponta.

- A sekély vizeket kedvelik, és bár úgy tűnik, hogy úsznak, többnyire állnak a vízfenéken.

- Az emberhez hasonlóan az egész év során képesek szaporodni, de februárban és augusztusban erősen megnő a teherbe esések száma, aminek következtében az esős időszakban, vagyis októberben és áprilisban legnagyobb a születések száma.

- Az újszülött a víz alatt jön a világra, 27 és 50 kg közti tömeggel. Torpedószerűen lökődnek ki anyjuk testéből.

- A kis vízilovak rendszeresen láthatók a mamájuk hátán, ha a víz még túl mélynek bizonyul a számukra.

- A víziló előbb tanul meg úszni, mint járni.

- Vastag bőréből készül a hírhedt vízilóbőr korbács, amely sok afrikai ország rendőrségénél még ma is rendszeresítve van.

Mindezek ellenére az alábbi filmen egy olyan viziló is látható, amely megmentett egy gazellát a krokodil szájából:

Csatlakozz  a háromezres közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott találsz meg, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Amikor a vadállatok összecsapnak

A világ legbarátságosabb bálnája

Elképesztő hangyák

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)