A legócskább akciófilmek kliséi közé tartozik, amikor a hősiesen előretörő sarkkutatók alatt egyik pillanatról a másikra megreped a jég. De ilye a valóságban is megtörtént. Nem is oly régen.

Ann Daniels két férfi társaságában 2010-ben nekivágott az északi tengernek, hogy folyamatosan mérjék és rögzítsék a jég vastagságát, és a tenger savasságát. Ez volt a 2010 Catlin Arctic Survey expedíció. A kutatónő az Északi-sarki jeges vizek avatott fotósával,  Martin Hartleyvel, és az ex-tengerészgyalogossal, Charlie Patonnal vágott neki a nagy kalandnak.

 A három kutató gyalog, speciális szánjukat maguk után húzva indultak meg az úszó jégen az északi-sark felé. A kutatóknak elképesztő küzdelmet kellett folytatniuk minden egyes megtett lépésért.

A negyedik nap, március 10-én reggel épp reggelijüket fogyasztották el a csapat közös sátrában, amikor hangos reccsenést, majd néhány csattanást hallottak. A sátorból kilépve döbbenten vették észre, hogy a jégmező pont a sátruk alatt hasadt meg, és nyílt meg egy harminc centis repedés. A felszerelésük java része a sátrukban volt, semmi nem ment tönkre, nem tört el, vagy esett be a repedésbe, a szánkók is odakinn épségben vészelték át a kalandot.  Mindannyian sokat tapasztalt kutatók voltak, nemegyszer jártak már úszó jégen, láttak szétrepedő és feltorlódó jégtáblákat. De a kutatók nagyon megrendültek. Sosem látták még, hogy ez ennyire gyorsan is megtörténhet.

Pillanatok alatt el kellett dönteniük, a repedés melyik oldalán folytatják az útjukat, mivel később már nincs remény a módosításra. Gyorsan biztonságba kellett helyezniük az összes készletüket, mert még egy hét választotta el őket az érkező utánpótlástól. Legjobban mégis az rémítette meg őket, hogy esetleg a sátor tönkremegy, mert anélkül kevés esélyük lett volna a túlélésre.

De döntöttek, folytatták az útjukat, és befejezték a küldetésüket. A The Guardian oldalán megnézhető egy rövid videó az út összefoglalásáról.

Csatlakozz a közel hatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Mai fotó: Amikor a szőke sielni megy

Ezt láttad már?

Ahol húsz méter hó esik

A természet csodái: rejtélyes hóhengerek

A természet csodái: csíkos jéghegyek

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)