Mi magyarok már akkor is nyavalyogni kezdünk, amikor leesik tíz centi hó. De a világnak vannak olyan lakott tájai, ahol egy télen akár húsz méter hó is leeshet.

 Japán, Honsú-sziget, Csúbu régió, Nagano prefektúra.  Itt található az 1934-ben alapított, 174 323 hektáros  Csúbu-Szangaku Nemzeti Park. Itt fekszik a Hida-hegység, a Norihuka-hegység, valamint a Jake aktív vulkán. és a Hotaka hegység. „Japán Alpok” néven is emlegetik ezt a területet. A terület fővárosa Nagano, ahol a téli olimpiát tartották.

Népszerű üdülő és télisport terület. Itt találkozik a Japán-tenger a magas hegyekkel, emiatt télen sok hó esik. Akár húsz méter is. Ez komoly kihívás elé állítja az ottani közterület fenntartókat. Egy-egy kiadósabb havazás és hóvihar, akár több méter magas hóval boríthatja az utakat. Leghíresebb a Tateyama-Kurobe alpesi út, amelyet gyakran csak hókanyonnak neveznek.

A gyakori havazással versenyt futó úttakarítók itt semmire sem mennek a hókotrókkal. Olyan hómaró-hóágyukkal dolgoznak, amelyek képesek akár 20-30 méter magasra kidobni a havat. Az út mellett olyan magas hófalak képződnek, hogy markolóknak kell előkészíteni a terepet.

Igazi élmény végigautózni a hatalmas hófalak között:

Ahogy az eltakarítók dolgoznak:

Csatlakozz a közel hatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Mai fotó: profi árukapcsolás

Ezt láttad már?

A természet csodái: rejtélyes hóhengerek

A természet csodái: csíkos jéghegyek

A természet csodái: Jéggömbök a tengerparton

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)