Nem csak Erdély dicsekedhet olyan csodával, mint a gyilkos-tó. A Kaindy-tó  Kazahsztánban található. Almati városától 129 kilométerre fekszik kelet-délkelet irányban. Tengerszint feletti magassága körülbelül 2000 méter.


Nagyobb térképre váltás

Hosszúsága 400 méter, mélysége egyes helyeken a 30 métert is elérheti.

A különleges hely még nem tett szert világhírnévre. Viszonylag fiatal képződményről van szó. 1911-ben a 7,7-es erősségű Kebini-földrengés rázta meg az országot.

 

Egy hatalmas mészkő-csuszamlás eredményeként keletkezett. A lezúduló kőrengeteg elzárta a völgy vízkifolyását, és mögötte felgyűlt esővízből született meg a tó.

A tóból a hajdani erdő kopasz fatörzsei emelkednek a víz fölé.

Nyáron türkizkék vize, télen a befagyott tó varázsa csalja ide a látogatókat.

A tó környékén több helyről is festői kilátás nyílik a Saty-szurdokra, a Chilik folyó völgyére és a Kaindy-szurdokra. De nem ez adja különleges varázsát.

 

A tó vize nyáron is mindössze hat fokos.

A Kaindy-tó nem csupán elképesztő, egyben hátborzongató látványa miatt különleges.

Egyedisége abban rejlik, hogy az elárasztott fenyőkön egyáltalán nem mutatkoznak meg a pusztulás jelei, a fák ugyanúgy állnak, mint egykor a szárazföldön.

A fák a víz fölött szárazak és csupaszok, de a víz alatt mintha továbbra is ugyanúgy élnének, mint szárazföldi társaik.

A pisztráng horgászok mellett a búvárok kedvenc terepe. De csak igazán profik vállalkozzanak a merülésre, mert a fatörszek, az össze-vissza álló ágak, és a víz hidegsége miatt veszélyes.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenháromezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Fűszeres főttsültkrumpli

Napi videó:   A legszemetebb vetélkedő

Napi fotó:  Kicsit jeges az út

(via wikipedia )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...