Egy genetikai hibából született természeti csoda. Bármilyen meglepő, a fotókon látható kisebb erdő egyetlen fa.kesu fa legnobb

 

A neve „Maior cajueiro do mundo”, ami annyit jelent magyarul: a legnagyobb kesufa a világon. Ezt a rekordok könyve is elismeri. Brazília Rio Grande do Norte nevű északkeleti államában, Natalban él.

kesu fa legnobb

Kivűlről zártnak tűnik, de belsejében  nagyon sok a szabad hely.

kesu fa legnobb

Olyan sok, hogy még turistautakat, pihenőket is kiépítettek alatt, a fa károsítása nélkül.kesu fa legnobb

kesu fa legnobb

1994-ben került bele  a Guinness-rekordok könyvébe, mint a legnagyobb területet elfoglaló fa.  Az elfoglalt terület  8400-8800 négyzetméter, ami nagyobb, mint egy tipikus futballpálya. Kerülete 500 méter.

kesu fa legnobb

Korát illetően megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint 1888-ban ültették, mások szerint akár ezer éves is lehet.

Akkora, mint hetven normál méretű kesufa.

kesu fa legnobb

Ha az év egy bizonyos időszakában érkezik a turista, ujjnyi méretű, narancssárga, hosszú szőrű hernyókat láthat az ágakon. Meglepően szépek, de ugyanakkor mérgezőek is, veszélyes őket megérinteni.

kesu fa legnobb

A fán évente több mint hatvanezer kesualma terem. Érdekesség, hogy a fa árnyékában él egy teljese egészséges, normális méretű kesufa is.kesu fa legnobb

A rekord oka egy genetikai mutáció.  A fa ágai nem felfelé, hanem kifelé nőnek, ha egy ág érinti a talajt, gyökereket ereszt, és egy új elágazás kezd növekedni. A fa törzséböl öt ág indul ki: négy mutáns és egy mutáció nélküli. Ez az ág teljesen normálisan nő.

kesu fa legnobb

Az elfoglalt terület eléri az egy hektárt, de a fa még mindig terebélyesedik.

kesu fa legnobbkesu fa legnobb

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)