A képeken a svédországi Byholma város használaton kívüli repülőtere látható.  Svédországban helyi látványosság lett, miután gigantikus fa-lerakatot csináltak belőle.

Szinte elképzelhetetlen a halom mérete: 13 méter magas és 2000 méter hosszú. 12 sorban fekszenek a 5-6 méteres fatörzsek.

 

2005. január 13-án Svédországra lecsapott a Gudrun hurrikán, amely az ország történelmének egyik legnagyobb pusztítását okozta. A 126 kilométer/órás viharban előfordultak 165 km/órás széllökések is. A hurrikán szinte elképzelhetetlen pusztítást végzett Dél-Svédország erdőiben. Becslések szerint 75 millió köbméter fát tört el, vagy csavart ki tövestől a szél. Ez Svédország ötéves fakitermelésének felel meg.

Azonnal megkezdték a károk felszámolását, és a faanyag mentését. Ezért bérelték ki többek között ezt a használaton kívüli repülőteret is. Ide hordták össze a kidőlt fák megmenthető törzseit.  

 

Körülbelül 341 000 otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás, több tízezer házban napokig, mintegy 10.000 lakásban még mindig három hét után is áram nélkül éltek. A halálos áldozatok száma tizennyolc volt. Ez az egyik legnagyobb környezeti katasztrófa a svéd történelemben.

 

A károk olyan nagyok voltak, hogy még 2010-ben is a kormány 5000 millió svéd koronát (15 milliárd forint) fordított az erdők telepítésére.

 

A Google térképén  látszik, hogy képek készülésének idején a hatalmas farakás fele még mindig a repülőtéren áll.


Nagyobb térképre váltás

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint húszezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Fotószakács: Török pecsenye

Napi videó:   Kajakkal száguldani

Napi fotó:  Áldásom rád

Macskaőrség:   Ilyet még nem láttál: a macska kopog az ajtón

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 (via wikipedia, googlemaps, dailymail)