Ha szabadon kalandozhatnánk a naprendszerben, fantasztikus helyekre juthatnánk el, ahol elképzelhetetlen csodákat láthatnánk. Az Ion találjuk a legmelegebb helyeket, a legmagasabb vulkánt, lávafolyókat, égig érő csodákat.

A Nap után a Jupiter a legnagyobb égitest a Naprendszerben, tömege több, mint kétszer annyi, mint a többi bolygóé együtt, a Földnek 318-szorosa, meglehetősen népes családdal büszkélkedhet. Szám szerint 63 holdja van, legalábbis jelenleg ennyit ismerünk, a szám az elmúlt években is növekedett, így még lehet, hogy nőni is fog.

Annak idején a tudósok nem számítottak rá, hogy a Naptól háromnegyed milliárd kilométerre magas hőmérsékletet találnak. Amíg meg nem ismerték jobban, a Jupiter körül keringő Io-t. Ez a hold a Jupiter és a többi belső hold gravitációs erejének hatására olyan forró, mint a katlan. Ez az állandó vulkánkitörések, a lávafolyók, és a mérges gázok világa.

A Prométeusz

Az Ion körülbelül háromszáz működő vulkán található. Legnevezetesebb a Prométheusz, amelynek állandó füstfelhője nyolcvan kilométer magasba lövelli a mérges gázokat. Itt található a Loki, a Naprendszer legnagyobb vulkánja, krátere 202 kilométer átmérőjű. A szerkezete még nem teljesen ismert a szakértők szerint, de több hőt termel, mint a földi vulkánok együttvéve. Az Amirami pedig arról híres, hogy lávafolyama leghosszabb a Naprendszerben. Az Ion becslések szerint másodpercenként negyvenötezer tonna láva tör fel, ez egy év alatt beborítaná a Föld összes szárazföldjét.

Dr. Rasaly Lopes Io-vulkanológus elmesélte, hogy ez a láva forró és gyorsfolyású. Úgy folyik, mint az olívaolaj, a leggyorsabb futó sem tudna elfutni előle.

Az Io hegyei kétszer olyan magasak, mint a Mount Everest. Ahol nincs láva, ott a hőmérséklet mínusz százharminc fok.  Ha egy lávafolyam mellett állnánk, akkor az egyik oldalunk megsülne, a másik megfagyna.

A naprendszer legmagasabb működő vulkánja: a Loki

Ahol a láva hője eléri a havat, ott felcsap a négyszáz kilométer magas gázcsóva. Amikor lehűl, kénes hóként hullik vissza a felszínre. A kén a hőmérséklettől és a szennyezőanyagoktól függően más és más színű. Ettől a hold úgy néz ki, mint egy kaleidoszkóp: a felszín vörös, sárga, barna, helyenként zöld színekben pompázik.

Az Io igazi mennyország lenne a vulkanológusoknak, ez lenne az ő Jurassic Parkjuk. A lávát jelenleg csak a földön tudunk megfigyelni, erre a legkiválóbb hely a Hawaii Kilauea vulkán. Itt mérik rendszeresen többek között a láva hőmérsékletét, amely átlagosan ezeregyszáz fok. Dr. Laszlo Keszthelyi, magyar származású Io-vulkanológus elmondta, hogy becslések szerint az IO lávája ennél mintegy háromszáz fokkal melegebb. Az Io lávája a Naprendszerben a legforróbb. Ilyen forró láva a Földön utoljára hárommilliárd évvel ezelőtt volt.

Dr. Ashley Davies Io-vulkanológus szerint az Ion ritka barátságtalan viszonyok uralkodnak. Ha a bolygó felszínére lépnénk, az első gondot az jelentené, hogy nincs belélegezhető légköre, valamint állandóan fenn állna a vulkánkitörés veszélye. Másrészt a Jupiterről érkező sugárzás négyezerszerese a halálos dózisnak.

De a szakértők szerint lehetséges biztonságos hely ezen a holdon: a felszín alatt. A bázisokat a magmaömlések által kialakított magmacsatornákban kellene felállítani, amelyek vastag, vulkanikus teteje természetes pajzsként megvédene a sugárzástól. Ezek a csatornák valószínűleg keresztül-kasul behálózzák a felszínt. A kutatók rövid időre kimerészkedhetnének a felszínre, de ehhez speciális, ólomborítású járművekre lenne szükség.

Az Ion lehetnénk szemtanúi a naprendszer egyik legkáprázatosabb jelenségének. Ha egy lávafolyam mellé állnánk, és felnéznénk az égre, egy kékes-vörös fényjelenséget láthatnánk, amely hasonló az általunk ismert északi fényre. Ez a jelenség akkor jelentkezik, amikor a vulkánból feltörő kén-dioxid gáz összeütközik a Jupiterből áramló töltött részecskékkel. A gáz és az elektromosság találkozásából neonfényhez hasonló fényjelenség következik be.

Ezt láttad már?

Miért álmodunk?

Sleepbox - néhány órai pihenés

A leghidegebb hely a Naprendszerben

Látni és belelátni

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).