A világ egy különlegesen szép alkotása, mégis csak kevesen láthatják.

Neve Super-Kamiokande. 1000 méterrel a földfelszín alatt helyezkedik el a Mozumi bányában, Japán Gifu megyéjében.

Falait üveggömbök borítják. alul és felül is.

Henger alakú, amely 42 m magas és 39 m átmérőjű.

Belépni nem lehet, mert vízzel van feltöltve 50 000 tonna kristálytiszta vízzel.

Nem szépségéért tervezték. Ez a világ egyik legnagyobb tudományos műszere.

A Super-Kamiokande egy neutrínóobszervatórium Japánban. A napneutrínók, a légköri neutrínók és a protonbomlás tanulmányozására építették, de alkalmas a Tejútrendszeren belüli szupernóvákból származó neutrínók észlelésére is.

A falakat 11146 darab 50cm átmérőjű fotoelektron-sokszorozó vesz körbe.

Hogy ne zavarják az eredményt a kívülről jövő részecskéket (átfutó müon; falból jövő neutron és foton) egy külső detektor figyeli, amely 2 méter vastag vízfalból áll, és amelyet 1857 darab 20cm átmérőjű fotoelektron-sokszorozó figyel.

 

1982-ben kezdődött meg az elődjének, a Kamioka obszervatóriumnak (Tokiói Egyetem) az építése, és 1983 áprilisában lett kész. Célja a proton bomlásának vizsgálata volt, mely a részecskefizika egyik legalapvetőbb kérdése. A detektort, amelyet KAMIOKANDE névre keresztelték (Kamioka Nucleon Decay Experiment), egy olyan tartály volt, mely 3000 tonna tiszta vizet tartalmazott, melyet 1000 fotoelektron-sokszorozó cső (PMT) figyelt. A henger alakú tartály 16,0 m magas és 15,6 m átmérőjű volt. A Kamiokandénak nem sikerült proton bomlást észlelnie.

Jobb hatásfokú neutrínóészleléshez és a protonbomlás további vizsgálatához nagyobb érzékenységre volt szükség. Ez vezetett a tizszer nagyobb térfogatú Super-Kamiokande megépítéséhez, mely 1996-ban kezdte meg működését.

2001. november 12-én több ezer fotoelektron-sokszorozó láncreakciószerűen berobbant. (A berobbanó detektorok nyomáshulláma összetörte a szomszédos detektorokat is.) A detektort részben újjáépítették nagyjából 5000 olyan fotoelektron-sokszorozóval, amelynek a burkolata megakadályozza a láncreakció megismétlődését.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonnégyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Sajtos kisgombóc - levesbetét

Napi videó:   Lehetett volna rosszabb is

Napi fotó:  Orrpuszi

Macskaőrség:   Vizilabdázó macskák

(via itt és itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...