Britek százainak szívéhez jutott el a felhívás, hogy ismeretlenül is megadják a végtisztességet egy 99 esztendős korában elhunyt második világháborús veteránnak, akit máskülönben senki sem kísért volna el végső útjára.

A közlemény egy lancashire-i újságban jelent meg, és arra kérte a brit hadsereg tagjait, hogy jelenjenek meg az október végén elhunyt Harold Percival temetésén.

A második világháborúban a királyi légierőnél szolgált egykori katonának nincsenek hozzátartozói, és magányosan hunyt el egy idősotthonban. A felhívást több több brit napilap is átvette.

A temetkezési vállalat felhívására egy volt katona figyelt fel, aki 2010-ben mindkét lábát elvesztette Afganisztánban, és nyomban szétröpítette a Twitteren a kérést, hogy ne hagyják magányosan eltemetni Percivalt.

A közösségi hálókon futótűzként terjedt a hír, és mire hétfőn sor került a temetésre Lythamben, a temetkezési vállalathoz Új-Zélandról, Ausztráliából és Kanadából is érkeztek kondoleáló üzenetek és virágok az elhunyt veterán számára olyanoktól, akik korábban nem is hallottak róla.

A búcsúztatáson pedig több száz egyenruhás brit katona, veterán és civil gyászoló jelent meg, és mivel senki sem számított ekkora gyászoló tömegre, sokan az esőben állva, a temetői kápolnán kívül hallgatták végig a gyászszertartást.

A temetés szervezője meghatottan számolt be arról, milyen szívmelengető volt látni, hogy ennyien rótták le tiszteletüket a számukra ismeretlen ember előtt. "Fogalmunk sem volt, hogy milyen hatása lesz a felhívásunknak, de ami, történt az hihetetlen" - fűzte hozzá.

A temetés napján ünnepelték Nagy-Britanniában az első világháború befejezésének 95. évfordulóját.

A Harold Percival búcsúztatásán 11 órakor (az egykori fegyverszünet megkötésének időpontjában) éppúgy kétperces néma csenddel adóztak a háborús veteránok emléke előtt, mint országszerte mindenütt.

Percival a második világháborúban egy olyan osztagban szolgált, amely 1943-ban Németországban stratégiailag fontos gátak felrobbantásában működött közre.

Miután leszerelt, Ausztráliában dolgozott, majd nyugdíjasként Angliában telepedett le. Felesége, gyermekei nem voltak, egy észak-angliai idősotthonban fejezte be életét. Az interneten terjedő felhívás azonban távoli rokonaihoz is eljutott, és búcsúztatásán ők is képviseltették magukat.

Az idősotthon egyik lakója, Lorraine Holt megrendülve beszélt arról, hogy milyen felkavaró és váratlan volt az emberek reagálása. "Nagyon sok veterán él még az otthonban, és mindegyikük megérdemelné, hogy hasonló módon emlékezzenek meg róluk" - mondta.

 


Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszokétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Francia hagymakrémleves

Napi videó:   Ennél nagyobb fekvőtámasz nem lehetséges

Napi fotó:  Speciális mentőjármű

Macskaőrség:   A legerősebb macska

(via dailymail, twitter, mti)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...