Gül Babának nem csak türbéje, hanem forrása is van Budán.

Budapest, az Erzsébet-híd budai hídfője. A Szent Gellért-térre vezető út a Szent Gellért-rakpart.


Nagyobb térképre váltás

Közvetlenül a híd mellett, a Rudas-fürdővel szemben gyönyörű, kovácsoltvas kapu zár le egy nyílást a Gellért-hegy itt csaknem függőleges kőzetébe.

Az a kapu rejti a Gül Baba forrást. A kapu évtizedek óta nem nyílt meg a közönség előtt, most a Kulturális Örökség Napjai alkalmából feltárult az érdeklődök kis csoportja előtt. Én is a szerencsések között voltam.

Közvetlenül a kapu mögött időtől és a budai szmogtól megsötétedett márvány medence. Ennek alján található a Gül Baba-forrás, amelynek vize 43,5 fokos.

A víz a 2,95 méter mély akna aljában gyűlik össze. Furcsa érzés a hűvös őszi levegőben az aknából áradó meleg nedves levegő, amely pillanatok alatt átnedvesíti a ruhát.

A kőfülke jobb hátsó sarkában csúnya vasajtó.

Mögötte egy ötméteres, enyhén lejtő folyosó nyilik.

A folyosó végén egy apró terembe jutunk, amelynek hátsó falának hosszú pad támaszkodik. 

A terem jobb oldalán egy nagy üregbe régi lépcső vezet, alján víz csillog. A tévedésekkel ellentétben ez nem a Gül baba forrás, hanem a török forrás.

A helység utca felőli oldalán lépcsők, és lefalazott hajdani bejárat.

A kaputól jobbra kopott faajtó látható. Ez a török-forrás eredeti az ajtó mögött lefalazott bejárata.

 

A Rudas fürdő mellett, a Gellérthegy lábánál több, kisebb meleg vizű forrás is fakad. E forrásokat a legrégebben ismert budai hőforrások között tartják számon. Már a Gellérthegy lábánál létesült első települések kialakulásában is közrejátszott a források közelsége. A forrásvizek hasznosítása a török időkben lett általános, a Rudas-fürdő 1566-1572 közötti felépítésével egy időben. A források vize a Gellérthegy dolomitjának repedéseiből tör fel. E forráscsoport része a Gül Baba forrás és a Török forrás is. A források összes vízhozama 20-100 liter percenként, amelyet a Duna vízállása befolyásol. A források vize ma is alkalmas lenne az ivásra, de a bonyolult szabályozás és a kis hozam miatt nem érdemes foglakozni vele.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel húszezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Vacsora a farkasokkal

Napi videó:   Egy egész csapatot átvernek a szurkolók

Napi fotó:  Garantált pofára esés

Macskaőrség:   Így kell halálra ijeszteni a barátnőket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...