Bár a pénzkibocsátás mindig is állami monopólium volt, az állam időnként lehetőséget adott arra, hogy magánpénzek is forgalomba kerüljenek.

Delaware-i Híd Társaság egydollárosa

Számunkra ma már természetes, hogy a pénzkiadás állami monopólium, és az állam kemény megtorolja, ha ezzel más is kísérletezik. Évszázadokig halálbüntetés jár érte, manapság "csak" hosszú börtönévek. De ezek a hamisítók az állami pénz másolják és próbálják meg elpasszolni. Azonban az állam időnként megengedi magánpénz kiadását, amely teljesen elüt a hivatalos állami fizetőeszköztől. Sorsa pusztán attól függ, hogy az emberek elfogadják-e azt. És a kibocsátó létezik-e még.

A szabad bankok korának nevezik az Egyesült Államokban az 1837 és 1866 közötti harmincéves időszakot. Ez idő alatt szinte bárki saját magánpénzt alapíthatott és nyomathatott.  1860-ra az állapot szinte tarthatatlanná vált, a vasúti társaságok, építési vállatok, közszolgáltatási intézmények, magánbankok, egyházak, sőt éttermek és magánszemélyek is kibocsátottak pénz. Körülbelül 8000 különböző bankó és érme volt forgalomban. Ha a kibocsátó tönkrement, bezárt, elköltözött vagy akármi más módon felfüggesztette tevékenységét, az általa kibocsátott pénz értéktelenné vált. Ennek a gyakorlatnak az 1863-as Nemzeti Bank Törvény vetett véget.

Sok más nemzetnél is alkalmaznak hasonló módszereket a magánszektornak a kormányzattal való versengésének korlátozására. Ausztráliában egy 1910-ben hozott törvény által kiszabott nagyon magas adókulcs zárta le a magánpénzek forgalmazásának gyakorlatát, addig a skót és észak-írországi magánbankok még ma is kibocsáthatnak saját magánpénzeket. Érdekesség, hogy az Egyesült Államok nem az állam monopóliuma a pénzkibocsátás, ezt a jogot átruházta Szövetségi Tartalék nevű, magántulajdonban lévő pénzintézetre.

 

Ezt láttad már?

Természeti pénzek

Alternatív múlt

Zsenik és értelmi fogyatékosok

Legyen két olimpia!

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).