Amig az ember nem látja ezt a helyet, azt hiheti, hogy ilyen nincs is. Egy tökéletes vulkáni sziget, egy tökéletes vulkánnal, mintha a tankönyvi illusztráció lenne. Pedig létezik ez a mesebeli hely Aogashima a neve.

Tokiótól mintegy 350 kilométerre, a Filippínó-tengerben fekszik a Japánhoz tartozó Aogashima-sziget. Ez a legdélebbi és leginkább elszigetelt lakott tagja az Izu-szigetcsoportnak. A sziget része a Fuji-Hakone-Izu Nemzeti Parknak.


Nagyobb térképre váltás

A sziget mindössze 3,5 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 2,5 kilométer. Különlegessége, hogy egy tökéletes formájú vulkán. A szigetet évmilliókon keresztül formálták a kitörések, a vulkán krátere foglalja el a sziget nagyobb részét, átmérője másfél kilométer, neve Ikenosawa, legmagasabb pontja 423 méter. A kráter közepén egy másodlagos kúp is emelkedik, amelyet Maruyamának neveznek.

Bizonytalan, hogy mióta lakott a sziget, de már a feljegyezzésekben szerepel az 1652-esn, és az 1670-1680-ig tartó működése  Egy földrengés következtében 1780. júliusában gőz tört fel az Ikenosawa Calderájából. További földrengések 1781 májusában kitörésekhez vezettek, 1783. áprilisban a lávafolyások miatt kiürítették a szigetet. 1783 lávafolyások a Maruyama kúp eredményezte kiürítését az összes háztartás 63 a szigeten. Az 1785-ös kitörésben 130-140 szigetlakó halt meg. A vulkán még ma is aktív, de a lakói nem akrják elhagyni.

 A sziget maga a paradicsom: buja növényzet, egyetlen falu, mindössze kétszáz lakossal, akik földművelésből és halászatból élnek. A szigetnek egyetlen kikötője van, ahonnan meredek kaptató vezet fel a kráter peremére, majd onnan az út levezet a kráter fenekére.

Egy remek fotóösszeállítás:

Csatlakozz a több mint hétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagyazon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai fotó:   Te leugranál?

Napi videó:   A trükkös fülhallgató

Legszebb kínai kertek

Legszebb helyek: Ördögtorony

Élő szőlőhidak Japánban

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

(forrás 1, 2)