Érdekes megoldás a nagyvárosok tisztán tartására: Matthew Mazzotta amerikai művész kutyagumi hajtású közvilágítást tervezett.

Városi környezetben két gondja van a kutyatartónak és a városlakóknak: a tulajdonos hol sétáltassa a jószágot, és mi legyen a kutyapiszokkal. Mindkettő alapvető kérdés, amelybe sajnos nap mint nap „belebotlunk”. Még ha rendesen össze is gyűjtik az ürüléket, a szemétbe kerülve lebomlás során metánt enged a légkörbe. Ez nem túl környezetbarát megoldás.

A problémára Matthew Mazzotta amerikai művész kínál meglehetősen egyedi megoldást a „Park Spark Project” keretében, amely elnyerte a Massachusettsi Műszaki Intézet támogatását is. Ööö… kutyagumi hajtású közvilágítást tervezett.

Egy bostoni parkban a kutyatulajdonosok az összegyűjtött ürüléket egy speciális konténerbe dobják, amely szagtalan tárolást biztosít a végterméknek. A tartályban lévő anaerob baktériumok lebontják az ürüléket, és metánt termelnek. Az anyag minél hatékonyabb keveréséről egy lapátrendszer gondoskodik, amelyet a kutyatulajdonosok kívülről hozhatnak mozgásba egy kurbli megtekerésével. A termelődő metán egy gyűjtőtartályba kerül, ahonnan vezetéken keresztül a közvilágítást táplálja. Klasszikus század eleji gázvilágítás hangulat.

A projekt nem lebecsülendő, hiszen Budapesten évi közel tizenötezer, Berlinben évi húszezer tonna kutyaürülék termelődik.

 

Ezt láttad már?

Sleepbox - néhány órai pihenés

Magánpénz

Természeti pénzek

Zsenik és értelmi fogyatékosok

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).