A Carnegie Mellon Egyetemen olyan intelligens asztalt fejlesztettek ki, mely egy randevúnál érzékeli, hogy a szembeülő felek kezdenek egymásra hangolódni, vagy éppen szeretnének véget vetni a kínos helyzetnek.

 A nagyvárosi kozmopolita élet egyik kulcsproblémája a párkapcsolatok teremtése: se megfelelő hely, se elegendő idő nincs rá. A párkeresésre egész iparág épült, ami a hirdetésektől a csoportos gyorstalálkák lebonyolításig támogatja a feleket boldogságuk meglelésében. Az utóbbi években számtalan olyan kütyü jelent meg a piacon, aminek a párválasztást kellene segíteni. Például léteznek már olyan kis vezeték nélküli kitűzők, amely tartalmazza legfontosabb tulajdonságainkat, illetve legfontosabb elvárásainkat a leendő partnerünkkel szemben. Ezek a készülékek információt cserélnek egymással, és ha mind a két oldal megfelelőnek mutatkozik, villogással hívják fel egymásra a figyelmet.

A Carnegie Mellon Egyetem diákjai olyan rendszert építettek, mely segít a randevúzó pároknak abban, hogy gyorsan el tudják dönteni, hogy valóban érdeklődik a másik irántuk vagy sem. Az EyeTable nevű intelligens asztal a fejre helyezett mozgásszenzorok segítségével monitorozza a szemben ülő két személy testhelyzetének változását: finoman egyre közelebb hajolnak-e, vagy éppen elfordulnak egymástól. A rendszer azt is meg tudja állapítani, hogy egymásra néztek-e, vagy inkább egyre gyakrabban kifelé tekintget az egyik fél. Az asztalba épített mikrofonok elemzik a beszélgetés érzelmi töltetét. Ez alapján meg tudják állapítani, hogy a párocska kezd éppen belemelegedni a diskurzusba és egyre lelkesebben reagálnak egymásra, vagy hosszú, kínos szünetek követik egymást.

Ahogy Laufer Laci barátom írta, a rendszer érzékeli, ha megváltozik a randi atmoszférája, és javaslatot tehet egy újabb üveg bor rendelésére, hogy oldódjon a hangulat. Azt is detektálja, ha végérvényesen kudarcba fulladt az ismerkedés, ilyenkor kiírja a környék taxitársaságainak a telefonszámait.

A projekt vezetője, Dan Eisenberg is elismeri, hogy a rendszer a jelenlegi formájában a gyakorlatban nem használható még, hisz a szenzorok viselése zavaró, és az emberek sem szeretik, ha megfigyelik őket egy ilyen intim helyzetben. A Chronicle of Higher Education-nek adott interjújában elmondta, hogy a projektet inkább inspirációnak szánták ahhoz, hogy megmutassák, hogyan tudja egy számítógépes rendszer megérteni az emberi érzelmeket. Minél közelebb engedjük a privátszféránkhoz az intelligens számítógépes rendszereket a jövőben, annál könnyebben tudunk majd segítséget, vagy tanácsokat elfogadni az EyeTable-hoz hasonló alkalmazásoktól.

 Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Locsolóajándék: LEGO erotikusan

A 15 legviccesebb óvszer reklám

A legjobb szexi reklámfimek

Meztelenül az állatokért

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra