Néhány tudós megpróbált biológiai magyarázatot keresni a vallásos élmény létrejöttére. És lehet, hogy talált.

Számos epileptológus felfigyelt az elmúlt évszázadban arra, hogy temporális epilepsziások közt gyakori az elmélyült vallásos-filozofikus érdeklődés. A Kaliforniai egyetemen dolgozó Dr. Ramachandran neurológus professzor észrevette, hogy a halántéklebenyi epilepsziában szenvedő betegek körülbelül negyede mélyen megrázó vallásos élményekről számol be. Érezték isten közelségét, vagy a kozmosz értelmére ébredtek rá. Ezek az élmények mindig roham közben jelentkeztek, de olyan enyhe rohamok esetében is, amelyeket csak az érzékeny elektroencefalogram mutatott ki.

Eugene d'Aquili és Andrew Newberg agykutatók autentikus forráshoz fordultak: apácákat és buddhista papokat vizsgáltak meditáció alatt. Megállapították, hogy a vallásos révület alatt a tarkólebeny egyik tekervénye mindig kikapcsol.

Michael Persinger kanadai kutató a koponyacsonton keresztül igen erős, pulzáló mágneses erőteret alkalmaz a jobb halánték és tarkólebeny találkozási területe fölött, s ennek hatására különféle vallásos-misztikus élmények keletkeznek. Neveltetéstől függően mohamedánok Allahot, keresztények Istent, ufóhívők pedig az idegenek jelenlétét élik meg.

Ramachandran háromféle magyarázatot adott arra, hogy az epilepsziás betegek miért ilyen érzékenyek a vallásos élményekre. Az első, hogy a roham által előidézett érzelmek egyszerűen 'túlcsordulnak', és a betegek ezt úgy dolgozzák fel, mintha valami különösen spirituális dolog történt volna velük. A második lehetőség az, hogy a roham arra készteti a bal féltekét, hogy a látszólag megmagyarázhatatlan érzelmekhez 'mesét költsön'. A bal félteke 'mesélő' képessége nem ismeretlen a neurológusok számára. Harmadikként pedig felmerül az a magyarázat, hogy a roham ideje alatt "leáll" az agynak az amygdala nevű része, amely többek között azért felelős, hogy különbséget tudjunk tenni a fontos és a lényegtelen dolgok között.

 

Ezt láttad már?

Autó a falon

Stoppolás a közösségi hálón

Adj vért a családodnak!

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).