Minden kutyatulajdonos ismeri azt a roppant kényelmetlen helyzetet, amikor a sétáltatás közben kutyánk elkóborolt tőlünk, vagy csak elrohan valamilyen állatot kergetve, és pillanatok alatt eltűnik szemünk elől. És jön az órákig tartó füttyögés kiabálás. Már erre is van modern megoldás.

 

Egy belga cég olyan nyakörvet fejlesztett ki, amelybe miniatűr mobiltelefont és műholdas helymeghatározót építettek, s amelynek segítségével bármikor néhány méteres pontossággal meg lehet tudni, hol is van éppen az eb vagy a cica.

Belgiumban is rengeteg üzlet kirakatában látni elkeseredett üzeneteket eltűnt kutyákról, macskákról, a megtalálónak járó magas jutalomról. Az új termékkel végzett kísérletek nagyon jól sikerültek. A rendszer egyébként nagyon egyszerűen működik: elég felhívni a kutya, vagy macska mobilját, s az öt percen belül visszaküldi a gazdinak az állat tartózkodási helyét, 1-15 méteres pontossággal. Ha a tulajdonos mobilja a csúcstechnikát képviseli, akkor egy térkép is megjelenik a kijelzőn, s ezen lesz rajta a kért információ - ha viszont a nyakörv ára miatt már nem maradt elég pénz a gazdi mobiltelefonjának lecserélésére, akkor szöveges üzenetet kap, a pontos hosszúsági és szélességi fokokkal, s ezt kell majd az internet segítségével utca- és házszámra lefordítnia.

Más, de hasonló megoldást kínál a RoamEO GPS nyomkövető rendszer. A  kutya itt is GPS-es nyakörvet hord, nyakörv folyamatosan jeleket küld a vevőegységnek, a kis LCD képernyőn pedig meg lehet nézni a kutya aktuális helyét, sebességét, pontosan nyomon követhető a pillanatnyi mozgása. A rendszer egymérföldes körzetben mutatja az állat helyét, ha ennél távolabbra kóborol, a rendszer az utolsó ismert pontot mutatja. Akár három jószág egyidejű követésére képes. Sőt, minden kutyához hozzárendelhető egy terület, amelynél ha messzebb megy, a készülék hangjelzést ad.

Az egyik legnagyobb GPS gyártó is felfedezte az ebben rejlő üzleti lehetőséget. Az Astro GPS Dog Tracking System a Garmin fejlesztése. Az akkumulátoros GPS-egységet egy neoprén hám segítségével rögzíthető a kutya hátára. Az egység tartalmaz egy ultrarövid hullámú rádiós jeladót is, ezen keresztül kommunikál a gazdi kezében lévő hordozható GPS-szel. A rendszer eleve nehéz körülményekre lett tervezve, többek között vadászoknak is szánják, ezért robosztus felépítésű, a hám strapabíró, antennája törhetetlen.

Öt másodpercenként automatikusan továbbítja az állat tartózkodási helyét. A GPS ez alapján kiszámítja a haladási irányát, távolságát is. Jelzi, hogy az eb éppen fut, vagy egy helyben ül. Mindezek az adatok a gazda hagyományos GPS készülékén jelenik meg. Ez a három rendszer közül a leghatékonyabb, egyszerre tíz kutya útját követi nyolc kilométeres távolságig.

 

Ajánlat:

Kocsinyitás karórával

Víz felett repülni

Fekete doboz az autóban

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.