A gyémántcsinálás évszázados álom, de csak néhány évtizede sikerült az anyag mesterséges előállítása. A mesterséges gyémántok aprók, szabályosak és sárga színűek, tökéletesek az ipari alkalmazásra, vágó- és csiszolóeszközök készítésére. Ékkőnek azonban nem alkalmasak. A floridai Gemesis cégnek azonban sikerült ezt megoldani, ékszerek készítéséhez is megfelelő méretű gyémántokat tudnak növeszteni mindössze négy nap alatt.

A cég sarasotai csarnoka úgy néz ki, mint egy SF díszletének gigantikus keltető terme, ember is csak néhány mozog a hatalmas gépek között.

Egy parányi gyémántszemcsét grafitba helyeznek, mely a kemencében 1500 fokon megolvad, és az 58 000 atmoszférás óriási nyomás alatt a szénatomok a gyémánt felszínére letapadva új kristályrácsba rendeződnek. Négy nap után a kapszulát kiveszik a kemencéből, a kerámiaburkolatot óvatosan letörik, majd a gyémántot rejtő fémtokot savval lemaratják. Érdekesség, hogy az így készült drágakőnek rendkívül szabályos formája van, kevesebb vágást és csiszolást igényel.

Az üzemben napi negyven darab sárga-narancssárga kő képződik. Furcsa, de elég egy apró hiba, és a gyémánt nem épül fel, a gépek négy napig hiába dolgoztak. Az eredmény csak a savas fémmaratás után derül ki.

Az ezekből készülő briliánsoknak az ára csupán negyede a természetes kövekének.

Rövidfilm a gyémánt készítéséről (angol)

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.