Egy újabb nevetséges féltörvény, ami semmire nem jó. Búcsúzhatunk a nyáréji lampion eregetéstől, mert a hatóság úgy döntött. Legalább is ők így gondolják.

Hétfőn a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal elrendelte a Magyarországon forgalmazott, nyílt lángot használó, emberi irányítás nélküli, hőlégballonként működő repülő kívánságlámpások (repülő lampion, égi lámpás, stb.) forgalomból való kivonását és visszahívását.

Hogy miért? Az indoklás szerint a főigazgatóság megállapította, hogy az eredetileg Ázsiából származó, buddhista szertartásokon használt repülő lampionok használata sérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat. Ez utóbbi szerint ugyanis a szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, ha az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt nem jelent. Ráadásul Magyarország területén jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben.

A lámpák viszont kialakításuk miatt felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válnak, a ballon pedig a repülés során bármikor épületek tetejére, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet és meggyújthatja azokat. A BM tehát hivatalból köteles megtiltani a repülő lámpák forgalmazását, áll a hétfői közleményben.

Vagyis meg akarnak fosztani minket egy újabb szórakozástól, amely szó szerint a bulik fénypontja volt. Szegény bulvársajtósok is téma nélkül maradnak, mert nem lesz hova kirobogni, hogy ufót láttak.

A törvénnyel az a gond, hogy többszörösen értelmetlen:

1, Nem tiltották meg a használatát.

2, Nem tiltották meg a készítését sem, ami nem nagy kunszt. Kell hozzá némi selyempapír, ragasztó, és egy méter vékony drót.

3, A boltokból való kivonás az internet korában? Ahogy egy ismerősöm mondta, egy kínai dzsunkáról ötösével postázzák bárhova.

A legnagyobb probléma, hogy az egész indoklás úgy marhaság, ahogy van. Ezeket a lampionokat Ázsia szerte használják évszázadok óta. Még sem hallani soha a hírekben, hogy tüzeket, tűzvészeket okoztak volna a lampionok, pedig ott nagy múltja van a fából építkezésnek. Ennek oka, hogy a szerzetesek nem voltak ostobák, tapasztalati úton ismerték a fizikát, amit a mi törvényhozóink a jelek szerint nem. Pedig ott egy-egy alkalommal több ezret is felengednek.

Ezek a lampionok FELFELÉ SZÁLLNAK! Nem ütköznek épületek tetejébe, száraz növényzetbe, mert az felfelé nincsen. A lampion alján lévő mécses felmelegíti a levegőt a lampionban, amely előbb-utóbb felforrósodik, és megemeli lampiont. Mint egy pici léghajó. Szépen függőlegesen felemelkedik, majd a légmozgás elsodorja valamerre. Egészen addig repül, amíg el nem alszik a mécses (ez. kb. 10 perc) , le nem hűl benne a levegő, és szép lassan leereszkedik. Már csak ezért sem tud tüzet okozni a növényzetben, mert mire leszáll, már rég nem ég benne a láng. 

Mellesleg egyetlen lampion tűzesetet találtam az elmúlt évekből, az is egy pincében volt.

De nézzük, ezt hogy csinálják Ázsiában:

A thaiföldi Tudong templomból egyszerre 10 000 darabot engedtek útjára.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.