Ha ez látná da Vinci, megnyalná mind a tíz ujját.

Aki olvasta a da Vinci-kódot, valószínűleg emlékszik a Cryptexre. A cryptex szót Dan Brown alkotta, a regényében szereplő titkos és rejtélyes üzenetet tartalmazó, nehezen felnyitható szerkezetet jelölte vele. Dan Brown a könyvében azt állítja, hogy Leonardo da Vinci tervezte a cryptexet, azonban erre semmilyen bizonyítékkal nem szolgál, az illusztrált kiadásban sem mutatja be az eredetit. Mára a könyv sikerére való tekintettel elkezdték gyártani és kereskedelmi forgalomba is került.

A cryptex egy kombinációs zárral ellátott henger alakú szerkezet. A külsején több, egymáshoz képest elforgatható tárcsa található, amelyeken jelen esetben számok találhatók. A jelszónak megfelelő sorrendbe forgatva a tárcsákat, a szerkezet kinyílik.

A Képen látható Cryptexet egy „Tarator” becenevű orosz srác készítette/készíttette. A terveket AutoCAD program segítségével készítette el, majd a kész tervekkel ment el egy fémműveshez, aki kézzel készítette el az alkatrészeket.

A Cryptex sárgarézből, acélból, és természetesen egy USB drive-ból készült, valóban működik, a kódot öt numerikus kerékkel lehet beállítani. Egyedi darab, nem megvásárolható.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.