A nyertes számok: 1,2,3,4,5. Lehet nyerni ilyen lottószámokkal? Lehet, de nem sokat.

A Valami Amerika című film azzal fejeződött be, hogy kihúzták András (Hujbert Ferenc) lottószámait, az 1-2-3-4-5 számokat. A film második része szerint az ezzel nyert százmillió forintból csinálta meg Tamás (Pindroch Csaba) a Bűnös város című filmet. De mindenkit ki kell ábrándítanom, ezekkel a számokkal nem lehet sokat nyerni.

A magyarázathoz vissza kell nyúlnom a kilencvenes évek elejéhez. A lottósorsolásokat rendező Szerencsejáték RT. (akkor talán még vállalat) különleges akciót hirdetett, az adott heti nyeretlen szelvényeket beküldők között BMW gépkocsikat sorsoltak ki. Barátommal nagy BMW mániások voltunk, és azon törtük a fejünket a lottózóban, hogy milyen számokat játszunk meg, hogy még véletlenül se húzzák ki egyiket sem. Már nem emlékszem, kinek az ötlete volt az 1,2,3,4,5 megjátszása.

Épp arról kezdtünk el filozofálgatni, hogy ezekkel a számokkal szinte biztos, hogy nem nyerünk. De ha mégis, akkor nagyot kaszálunk, mert ilyen számokkal senki sem játszik. Ekkor szólt közbe az elárusító hölgy, hogy erre ne nagyon építsünk.

Kérdő tekintetünkre folytatta. Neki legalább három olyan ügyfele van, akik heti rendszerességgel ezeket a számokat játsszák meg. És ezzel így vannak kollégái is. Csak ebben az egy lottózóba legalább egy tucatnyi olyan ember jár, aki az első öt számot játssza meg. És közel ennyien, akik az utolsó öt számot reszkírozzák.

Azóta, ha új lottózóba tévedek be, sosem mulasztom el megkérdezni, ismer-e olyanokat, aki ezeket a számokat játssza meg. Gyakorlatilag kivétel nélkül az volt a válasz, hogy igen. Vagyis az országban több százan, akár több ezren játszanak a ezekkel a számokkal. Ha véletlenül ki is húznák ezeket a számokat, ennyi részre oszlana a főnyeremény. Kiábrándítóan keveset kapna egy ember.

Az emberek szeretik a szabályos számokat. Az emberek szeretik valamilyen mintába rendezni a remélt számokat. Ezért nem érdemes se függőlegesen, se vízszintesen, se átlósan valamilyen mintát megjátszani. Ez másoknak is eszébe jutott már.

 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.