Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karácsonyi jégvihar

Éjt nappallá téve dolgoznak a szerelők az Egyesült Államok középső és északkeleti, valamint Kanada keleti részén hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást félmillió háztartásban, ahol kénytelenek voltak hidegben és sötétben ünnepelni a karácsonyt. A térségen a múlt hét végén átsöprő jégvihar legalább huszonnégy ember életét követelte. A fotók Kanadában, Québec tartományban készültek.

Tovább


Karácsonyi tetoválások

Tovább


Karácsonyi fények

Díszkivilágítás a világ minden tájáról.

Tovább


Egy igazi karácsonyi csoda

Az egyik amerikai fapados légitársaság különleges meglepetéssel szolgált egyik belföldi járatának utasainak. A reptéren már a bejelentkezés is furcsa volt, egy óriási ajándékdoboznál kellett felmutatniuk a jegyüket.  Képernyőn keresztül a jegyet maga a Mikulás ellenőrizte, aki minden utasnál meg is kérdezte, mi a legnagyobb vágyuk. Sok kívánság hangzott el, a nagyképernyős tévétől, a tableten át, a Thomas kisvonatig a legkülönbözőbb termékeket. Az egyik vicces férfi utas csak zoknit és alsónadrágot kért.

Amiről nem tudtak az utasok, hogy a társaság alkalmazottai azonnal listát készítettek a kért ajándékokról, amit azonnal átküldtek a célállomáson várakozó kollégáiknak. A célállomás csapata megrohanta a boltokat, és beszerezték az ajándékokat. A reptéren még egy gyors csomagolás, és minden dobozra rákerült a megfelelő név címke is.

Az utasok megérkeztek, felsorakoztak a csomagkiadónál, amikor felcsendült a karácsonyi zene, és bőröndök helyett ajándékok jelentek meg a nyílásban.  A filmben érdemes megfigyelni az emberek reakcióját és az arcokat (még a zoknis pasiét is).

Külön elképesztő a teljesítmény, hogy az induló és célrepülőtér 90 kilométerre van egymástól.  Az akció természetesen a légitársaság reklámfilmje. A teljes költsége valószínűleg kevesebb volt, mint egy reklámot egyszer bemutatni egy országos csatornán. Az interneten vírusvideóként szélsebesen terjed, hat nap alatt 24 millió letöltést ért meg.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonháromezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Vidám szendvicsek

Napi videó:   Fantasztikus kosártalálat

Napi fotó:  Egy egyszerű 3D rajz

Macskaőrség:   Fekete macskát a vászonra

(via youtube)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Korán jött karácsonyi meglepetés

Használt autót vett, és komoly meglepetés érte.

Használt autót vásárolt, boldogan vitte haza új szerzeményét. De az ablak zárszerkezete akadozott. Úgy gondolta, ezt ő is ki tudja javítani. Amikor levette a kárpitot, nagyon meglepődött, mitől járt nehezen. 10 perc múlva úgy érezte. kicsit korábban van idén karácsony.

Tovább


Brutális karácsonyi kivilágítás

Én is fény-fetisiszta vagyok, de az már nálam is kiveri a biztosítékot, ha valaki 450 000 izzóval díszíti karácsonykor a házát.

Tovább


Bársonyborítású Ferrari

Láttam már autót sokféle karosszériával. Akár festés helyett fából készült kasznival, vagy éppen gyepesítve. De ez a Ferrari 599 mindent visz. A gyár felárért hajlandó bármilyen egyéni igény szerint átalakítani a készülő autót, ezzel is növelve az exkluzivitását, és az árát is. Ez a tulajdonos fekete velúrral vonatta be az autót. Az ötezer fontos felárért megkapta a remélt felhajtást, mindenki őt nézi meg az utcán. De a bársonyt ismerve kíváncsi vagyok, hogy néz majd ki az autó, egy porosabb nap, vagy egy kiadós eső után.

Tovább


Legdurvább karácsonyi csomagolás

Ezzel a csomagolással rendesen kicsesztek az ajándékozottal. Nem tudom, mihez kellett több türelem: a be-, vagy a kicsomagoláshoz.

Az ajándék

1, az eredeti doboz

Tovább


Mi az a fehér karácsony?

Talán meglepő a kérdés, de nem az a helyes válasz, hogy ha kinézel az ablakon, akkor havas a táj. Mert lehet, hogy az ország nagy részén egy hópihe sincsen.  És nem mindegy, melyik táján vagy a világnak.

 

A fehér karácsony kifejezés arra az időjárási jelenségre utal, amely karácsony napjain (december 25., december 26.) szokott jelentkezni elsősorban az északi félgömb országaiban, amikor is hótakaró borítja a tájat. A déli félteke országaiban csak nagyon ritkán és akkor is csak az ottani időjárási viszonyokhoz képest szélsőségesen alacsony hőmérséklet esetén valósulhat meg a fehér karácsony. Ez a jelenség elsősorban az Antarktiszon, illetve új-zélandi Déli-Alpok és az Andok magasabb csúcsain fordulhat elő.

A fehér karácsony kritériumai országonként eltérőek lehetnek. Legtöbb esetben a fehér karácsony kifejezés mindössze annyit jelent, hogy karácsony napján valamennyi mennyiségű hó borítja a talajt.  Néhány országban azonban ennél jóval szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie az igazi „fehér karácsonynak”. Az Amerikai Egyesült Államokban például ez a kifejezés azt jelenti, hogy karácsony reggelén, reggel 7:00-kor legalább egy hüvelyk, azaz 2,5 centiméteres hó borítja a talajt. Kanadában a hivatalos álláspont szerint legalább 2 cm hónak kell borítania a talajt karácsony napján ahhoz, hogy fehér karácsonyról beszélhessünk. Az Egyesült Királyságban a fehér karácsony mindössze annyit jelent, hogy hó borítja karácsonykor a talajt, ám erre viszonylag ritkán kerül sor, mivel az esetlegesen lehulló hó a legtöbb esetben elolvad, mielőtt földet érne, vagy talajt érve olvad el azonnal. Az Egyesült Királyságban a havas karácsonyra a legtöbb esélyük az Észak- és Északkelet-Skóciában, illetve a Skót-felföldön élőknek van a legtöbb esélye Aberdeen, Aberdeenshire környékén.

De nézzünk meg néhány országot. Kanada legtöbb részén jelentős esélye van a fehér karácsonynak, kivéve a partmenti régiókat, illetve Brit Columbia belső déli fekvésű völgyeit, Dél-Albertát, Dél-Ontariót. A Kanadai Meteorológiai Szolgálat összeállított egy listát a fehér karácsony bekövetkezésének esélyeiről a különböző kanadai városokra vonatkozóan. Például:

Vancouver 11%;
Toronto 37%;
Edmonton 88%;
Whitehorse 100%;
Yellowknife 100%.

2006-ban az átlagosnál enyhébb időjárásnak köszönhetően Québec városában feljegyezték az első fekete karácsonyt a város történelmében. 2008-ban viszont egész Kanadában fehér volt a karácsony a korábbi hóviharoknak köszönhetően.

 

Egyesült Államok. Az északi államaiban, valamint a Csendes-óceán parti északabbi államokban gyakran borítja hó a talajt Karácsonykor. Időjárási szempontból a legkevésbé valószínű esemény történt 2004 karácsonyán, amikor is Szenteste (december 24-én) egy hirtelen jött hóvihar olyan helyeken is havazásokat okozott, ahol soha, vagy több évtizede nem esett hó karácsonykor. Így fehér volt a 2004-es karácsony többek közt New Orleansban, illetve a texasi Houstonban is. Az 1989-es floridai téli vihar fehér karácsonyt okozott többek közt Pensacolában, illetve Jacksonvilleben is. Ugyanez a vihar okozott Észak-Karolinában 38 centi vastagságú hótakarót. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont 1988 és 2005 közt rögzített adatai alapján kiadott táblázata is városokra bontva számol a fehér karácsony eshetőségével:

Anchorage, Alaszka      90%
Annette-sziget, Alaszka      17%
Fairbanks, Alaszka      100%
Phoenix, Arizóna 1%
Little Rock, Arkansas   3%
Los Angeles, Kalifornia      1%
Washington 5%
Honolulu, Hawaii-szgetek     0%
Albuquerque, Új-Mexikó 3%

Európában a fehér karácsony előfordulása elsősorban Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban általános. A Golf-áramlat enyhítő hatásának köszönhetően Európa nyugatabbi és alacsonyabban fekvő részein, valamint a mediterrán éghajlatú vidékeken jóval kisebb az esélye a karácsonyi hótakaró kialakulásának. Példának okáért Franciaország déli részén jóval kisebb az esélye a fehér karácsony kialakulásának, mint az azonos szélességi körön elhelyezkedő Bukarestben.

De nézzük hazánkat. Az elmúlt száz évben 20 fehér karácsony volt, vagyis minden ötödik. A statisztika az utóbbi húsz évre is igaz, csak négyszer volt fehér karácsony országszerte: 1996-ban, 1998-ban, 2001-ben és 2002-ben volt fehér a karácsony. Ugyanakkor az esetek felében, tehát tíz alkalommal fekete maradt a szenteste: 1992-ben, 1993-ben, 1997-ben, 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2009-ben, 2010-ben és végül 2011-ben. A maradék hat alkalommal csak az ország egy részén fehér volt az ünnep.

Honnan a nosztalgia?  Hogy régen valóban ilyenek voltak a telek. Méghozzá sokáig. Európa évszázadokon keresztül a kis-jégkorszak hatását sínylette. Ez az időszak a XIV-XIX. századra esett, és a kilábalás még a huszadik század első felébe is belenyúlt. Bizony ekkor nem volt ritka a farkasordító hideg, a hóviharok, a hetekig tartó havazás. A tavak és folyók gyakran teljesen befagytak. És természetesen ne feledjük, a Felvidék és Erdély hegyvidéki, havas  nosztalgiáját. A művészek ezt meg is örökítették, egyfajta idillbe bújtatva a telet.

De akkor honnan ez az erős fehér karácsony vágy? Egyszerűen onnan, hogy szép. A tél hideg, borús, nedves, kicsit depressziós időszak is. Legalább tegye széppé a hó. Eltakar minden mocskot, csúnyaságot, mindent, amit nem szívesen látunk. Ráadásul még jó móka is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Vegyük viccesre a figurát

Napi videó:   Mi történik a mobillal a mikroban?

Napi fotó:  Tengeralatti mikulás

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


A karácsony egyik legaranyosabb veszélye

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Keksz és egy bögre kávé

Napi videó:   Kutya és a pingpong

Napi fotó:  Vidám rendőrautók

 (via wot)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog