Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szibériai üvegpart

Üvegkavicsok milliói borítják az orosz-öböl fövenyét.Szibéria Oroszország Vlagyivosztok Usszuri-öböl üveg kavics föveny tengerpart

Tovább


Különleges fafaragás

A tehetséges orosz fafaragó művész, Jevgenyij Dubovik egy kis orosz faluban, Belaja Berezkában született. Családja évszázadokra visszamenően fával foglalkozott, asztalos családjának ősei sok generáció óta csónakokat, hajókat, malmok és templomokat építettek. Ma már erre kevés az igény, a fafaragásban találta meg életcélját.Jevgenyij Dubovik orosz fafaragó művész

Tovább


Ha reszkessetek betörők orosz lenne

Hát ez már nem az a karácsonyi vígjáték. Mintha Cserhov irta volna.

Tovább


Orosz Star Wars

Milyen lett volna, ha a Star Wars filmeket Oroszországban készítik.

Tovább


Valahol Oroszországban

A nagy Szovjet birodalom után rengeteg elhagyott épület maradt. Ezekben ma is van valami fenségesség. A pusztulás elhagyott szépsége.oroszország Szovjetúnió elhagyott épület a világ érdekes

Tovább


Elhagyott és elhagyatott helyek

Ember nélkül pusztulásra ítélve. A romlás és elhagyatottság szépsége. Romok és roncsok szerte oroszországban.A világ érdekes Oroszország elhagyatott rom roncs

Tovább


Sherpa, az őrült tajgajáró

Első ránézésre nem lehet eldönteni, hogy a jármű egy japán rajzfilmből vagy egy sci-fiből bukkant fel valami távoli bolygó felderítése után. De hogy alkalmas lenne a feladatra az biztos. De hogy jó lehet vele száguldozni, az biztos.Kütyülógia Sherp Serpa ATV terepjáró orosz tajga

Tovább


Oroszlánfarm a nagyvárosban

Valamikor réges-régen Még a múlt század elején Los Angelesben volt egy oroszlánfarm. Mai szemmel nézve az ott készült képek rémisztőek.A világ érdekes Los Angeles oroszlán farm

Tovább


Hosszú vonatút Oroszországban

Egy népmesébe illő külön világ.A világ érdekes Oroszország vonat hosszú utazás

Tovább


A világ legveszélyesebb állata

Ha megkérdezzük az embereket, hogy melyiket tartják a világ legveszélyesebb állatának az emberek döntő többsége kapásból a cápát mondaná. Nagyobbat nem is tévedhetnénk.

Még akkor is, ha a legtöbbjüknek még csak esélyes sincs az élete során cápával találkozni, mégis ez az állat a rettegés tárgya. Esetleg még szóba kerül az oroszlán és a krokodil.

Pedig a statisztikák szerint ezek nem is annyira rémes állatok. Meglepő lehet a tény, de évente a tündéri víziló több embert öl meg, mint a krokodil. A vízilónak erős a területvédő ösztöne, és élő tankként ront neki bárkinek, süllyeszti el a csónakokat, ha azok a területükre tévednek. Még a krokodilok is félnek tőlük. Ugyanez a helyzet a szavannán. Az oroszlánoknál veszélyesebbek a gnúk és az elefántok, legalábbis több embert ölnek meg évente.

Ami a cápákat illeti, még a leggyilkosabb húszba sem férne bele. Évente a világon kb. 10 áldozatuk van.  Ennél még a tehenek és a lovak is több ember haláláért felelősek. Ha nem halálról lenne szó, akkor még vicces is lenne, hogy a legnagyobb utas biztosító statisztikái szerint a fáról leeső kókuszdió is több emberrel vége, mint a cápa.

A világ legveszélyesebb állata még az embert is megelőzi a listán. (Fajunk évente becslések szerint 500 000 ember haláláért felelős) Ez az állat mintegy két és fél milligramm tömegű, és akár egy újsággal is agyon lehet csapni.

Egyik állattól sem kell annyira tartanunk, mint a szúnyogoktól. A szúnyogok betegségeket terjesztenek, például maláriát, amely mintegy 3,2 milliárd emberre jelent állandó veszélyt. Évente mintegy 200 millió ember kapja el a betegséget, ami a becslések szerint kb. 600 ezer ember halálát okozza. Ez több mint Debrecen, Szeged és Miskolc lakossága együttvéve.

De nem csak a maláriától kell tartani. Ott van például a nyugat nílusi láz, a Dengue-láz, vagy a Chikunguya-láz. Bár ezek olyan egzotikus betegségeknek tűnnek, javarészt a trópusi országokban szedik áldozatukat, mégis egyre nagyobb veszélyt jelentenek ránk is. Ezek a betegségek megjelentek már az Egyesült Államokban is, a Dengue-láznak évente csak ott átlagosan 22 000 halálos áldozata van, a chikunguya-vírus pedig trópusi betegsége ellenére már az USA 47 államában tűnt fel.

A szúnyogok és a betegségek a klímaváltozással együtt terjeszkednek.  Az Egyesült Államokban a járványügyi központokban folyik a harc a szúnyogok ellen. A 15 000 ember foglalkoztató 6,6 milliárd dollár költségvetésű intézmény a világ legmodernebb technikáit használja, de mégis gyakran a klasszikus módszerek a a leghatékonyabbnak. A kutatók nem féltik a bőrüket, a vérüket adják a tudományért.

állat legveszélyesebb cápa oroszlán ember szúnyog

Szúnyoglárva

A szakemberek hetente 500-1000 szúnyogot táplálnak a saját vérükkel, hogy életben maradjanak és szaporodni tudjanak. Az utódaik amint felnőnek szintén a kutatóból fognak lakmározni. A kutató azt még érzi, ha a szájszervük áthatol a bőrén, de már nem érzi azt a fájdalmat, amit mi átlagemberek.  Egy adott munkanapon akár egy-kétmillió szúnyog is repked a laborok területén.

A kutatás nem egyszerű. bár általában csak szúnyogokról beszélünk, csak Észak-Amerikában 182 faj él, ebből csupán 25 terjeszt betegségeket. De például a maláriát csak nőstény szúnyogok terjesztik.

A kutatók azon dolgoznak, hogy hatékonyabb irtási módszereket találjanak. A szúnyogokkal végezni nem egyszerű feladat, mert folyton változnak és alkalmazkodnak. Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy a szúnyogok rezisztenssé válnak a rovarölő szerekkel szemben. Ez nagyon nagy gond,  a vérszívókkal egyre nagyobb a gond, Dél-Kelet-Ázsia egyes vidékein már teljesen ellenállnak a szereknek. Ezt először 2008-ban, Kambodzsában észlelték. Azóta azt látjuk, hogy egyre szélesebb területeken jelentkezik, és félő, hogy más kontinensre is átterjedhet.

A kutatók az előtt akarnak végezni a rovarokkal, mielőtt fertőzhetnének. Ez egy versenyfutás az idővel. Az időjárás előrejelzések szerint a felmelegedés a következő évtizedekben eléri a világ eddig mérsékelt éghajlatú területet is és a melegedés a szúnyogok szaporodásának kedvez. A Malária akár a mediterrán térségben is megjelenhet.

A legfrissebb adatok a zika-vírusról egyre aggasztóbbak, minél többet tudunk erről a betegségről, annál ijesztőbb. A betegség, amely nem csak a szúnyogok csípésével, de nemi úton is terjed, már hetven országban okozott megbetegedést. Az egyik legnagyobb veszélyt a várandós nőkre jelenti, mert a magzatoknál kisfejűséget okozhat. Becslések szerint 2 milliárd ember él a betegséggel fertőzött zónában.

Azonban a globális felmelegedés hatására a meleg éghajlatot kedvelő vírus megjelenhet a most még hidegebb régiókban is. Ha a felmelegedés pesszimistább forgatókönyveit vesszük figyelembe, 2080-ra Dél- és Kelet-Európában is megnőhet a fertőzés kockázata.

A betegséget az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti, amely már felbukkant hazánkban is. Szerencsére még nincs állandó magyarországi populációja, csekély az elterjedése, de minden évben találnak példányokat.

Ha így folytatódik a globális felmelegedés, az évszázad végéig világszerte körülbelül egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok új áldozatává.  A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint nyolcvanezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog