Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legnagyobb virág

A titánbuzogány, másik ismert nevén  óriáskontyvirág (Amorphophallus titanum) egy a kontyvirágfélék családjába tartozó növényfaj. Nem csak a legnagyobb, hanem talán a legbüdösebb virág is.

Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán. A név a görög amorphos (formátlan), phallos (penis) és titan (óriás) szavakból származik. Azt hiszem mindenki érti, mire gondolt a névadó tudós.

 

Bár a neten írnak róla mindenféle marhaságot, például hogy csak Río Blancoban, a mexikói Veracruz államban található. Río Blancoban valóban található egy szép példány. A növény a trópusi Szumátra őserdeiben él, sajnos máshol nem érzi igazán jól magát, így ritkán fordul elő, néhány botanikus kerten kívül, ahol igazi kincsként őrzik eme különleges virágot, amely méltán viseli a föld legnagyobb virága jelzőt. Sajnos, mint sok más növényt eredeti élőhelyén ezt a növényt is a kihalás veszélye fenyegeti, mivel az őserdő irtása következtében egyre kevesebb élőhely jut számára. Szumátrán a föld alatti gumóját élelmiszerként használják.

Szintén netes terjedő tévedés, hogy csak három napig virágzik. Valóságban a virág 15-19 napig is megcsodálhatjuk. Az viszont már tényleg marhaság, hogy 40 évente virágzik. Ezek a különleges virágok nagyon ritkán láthatók, és a virágzásra is várni kell, kb. háromévente egyszer virágzik, így nem csoda, hogy ha valamelyik növény valahol virágzik, annak gyorsan híre megy. 

 

A virág magassága meghaladja a két métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50-75 kilogrammot. A virágok súlya elérheti a 7-8 kilogrammot is, és átmérője is elérheti a másfél métert.

A legnagyobb méretű - 2,94 méter magas - virágot 2005-ben a stuttgarti Wilhelma botanikus kertben mérték. A korábbi rekorder Indonéziában élt egy botanikus kertben, és 2 méter 90 centi magas volt a virága. A legnagyobb feljegyzett gumó a Királyi Botanikus Kertekhez tartozó Walesi hercegné-házban volt. A pihenési állapotakor 91 kilogrammot nyomott.

A titánbuzogány nem csak méretes virágáról hírhedt, de orrfacsaró bűzéről is, amely már 3 km távolságból is érezhető, hiszen egy több hetes dög szagára emlékezet minket. A növény hatalmas és különleges szaga miatt sokáig emberevő növénynek hitték a helyiek, így senki, nem mert közel menni hozzá. A bűzzel vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, el is riaszt vele sok kártevőt, az embert is.

Virágzás után, a gumóból kihajt egy levél, amely egy kisebb fa magasságát éri el. Később a levél elfásul és a teteje három részre oszlik, amelyből aztán több kisebb levél nő ki. Az új lomb 6 méter magas és 5 méter széles lehet. Minden évben az elfásult levél elhal, és a következő évben új levél nő a helyébe. Miután a gumó elég tartalékot gyűjtött, körülbelül 4 hónapig pihen, ezután a folyamat megismétlődik.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Kolbászból fasírt

Napi videó:   Vetkőztető alkalmazás iPhone-ra

Napi fotó:  Luke Skywalker posztolt

(via wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Az írott történelem leggyilkosabb áradása

Kína, 1931, a Jangce folyó deltája. A csatornarendszer nem bírta elvezetni az áradó vizet, és ez volt a valaha feljegyzett legnagyobb áradás.  A kanálisokból hat méter magasra tört fel a víz, és becslések szerint 3,7 millió ember halt meg.

A Jangce folyó a leghosszabb folyó Ázsiában. A maga 5980 km-ével az Amazonas, a Nílus és a Mississippi-Missouri után a Föld 4. leghosszabb folyója. Főleg Kína középső részének vizeit gyűjti össze. Vízgyűjtője mintegy 1 970 000 km², hússzor nagyobb, mint hazánk. Ezzel a 9. legnagyobb a világon. A Tibeti-fennsíkon, a Dzsürhen-hegységben ered 3500-5000 méter magasan kezdődik, majd a lapos területeken csorog végig. Itt tízévente van nagyobb áradás.

Ennek két oka van.  Az egyik a fennsík magassága, amely gyorsan elvezeti a vizet a középső éls alsó régióba. A másik a sok nedvesség, amit a fennsíkra szállítanak a felhők a meleg Bengáli-öbölböl és az Indiai- óceánból.

A fő védelmet a parasztok által épített kanális rendszer jelenti. A folyó partján rétegezve építették az 1800-as években, így a százéves gátak hosszú ideig ki voltak téve az eróziónak, a magas vízállásnak, a földrengéseknek, és az áradásoknak.

1931-nyarán hatalmas viharok törtek ki a folyó fölött és környékén. Az özönvízszerű esőzés hamar túlterhelte az áradások ellen épített rendszert. A Dongting-tavat Kína legrégebbi kanálisai vették körül, amikor a kanálisok csődöt mondtak, és a falak átszakadtak, a Dongting hatalmas beltengerré vált. Egy kétemelet magas vízfal csapott le a vidékre. Becslések szerint 110 000 négyzetkilométernyi területet öntött el a víz. A vízszint a háztetők szintje fölé emelkedett, többek között olyan sűrűn lakott városokban, mint Nancsing vagy Vu hang. 51 millió ember, Kína akkori lakosságának negyede vált hontalanná. Ők voltak a szerencsésebbek.  Kb. 145 000 ember halt meg az áradásban, és több millió ember az azt követő járványokban és éhínségben.

Vu Hang területe több mint négy hónapig állt víz alatt, a vízszint helyenként elérte a hat métert is. Mivel az ország hadban állt Japánnal, a helyreállítás akadozott, és nem volt elsődleges szempont, az új, erősebb infrastruktúra kiépítése. A japán megszállás, a második világháború, majd a polgárháború miatt csak 1949 után került sor.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:   A legegyszerűbb krémsajt recept

Napi videó:   A valaha épült legkirályabb vizijárgány

Napi fotó:  Ahogy nem akarsz egy épületben közlekedni

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

A történelem legpusztítóbb gázrobbanása

Ezért robbannak az orosz lőszerraktárak

Mintha a világ robbant volna fel

Tovább


A történelem legpusztítóbb gázrobbanása

Az USA első földgáz telepe az Ohio állambeli Clevelandban épült. Sajnos itt mutatkozott meg először a földgáz halálos oldala. A mai Gardena park helyén állt az üzem négy hatalmas tartálya. 1944. október 20-án meghibásodott az East Ohio Gas vállalat egyik tartálya. 14 óra 41 perckor, egy átlagos őszi napon megsemmisült a Saint Claire-i Nortwood környéke. A szivárgó gáz begyulladt, a robbanásban és az azt követő tűzben 128 ember vesztette életét. 79 ház, két gyár, és 217 autó pusztult el. Nem csak a katasztrófa mérete a megdöbbentő, hanem az is, hogy milyen módon terjedt szét a gáz.

Az LNG (Liquefied natural gas) kiemelten veszélyes anyag, és hatalmas tüzeket okozhat. Az LNG, vagyis a cseppfolyósított földgáz mínusz 161 Celsius fokon válik színtelen, szagtalan folyadékká. Erre a technológiára azért van szükség, mert a folyékony földgáz 640-szer sűrűbb, és így jóval nagyobb mennyiséget lehet belőle ugyanakkora térfogaton tárolni. Ez jóval olcsóbbá is tesz a szállítást is, a tengereken több mint 150 hatalmas óceánjáró szállít 110 millió tonnányi LNG-t a világ kikötőibe. Egyedül az EgyesültÁllamokban több mint ötven olyan telep van, ahol az LNG-t tárolják.

Aznap, fél háromkor több helyi lakos is látta, hogy gőzszerű anyag szivárog a négyes számú tartályból. A szivárgó gáz begyulladt hatalmas robbanást és tüzet okozva. A tűz 1600 Celsius fokon égett, a lángok 700 méter magasra csaptak fel. Nyolc utcában kaptak azonnal lángra a házak. A menekülő túlélők azt mesélték, hogy az ég lángokban állt, mintha a Nap leszállt volna. A teljes LNG mennyiség azonban nem pusztult el a robbanásban.

Tovább


Tuti frásztörés, ha ez rád mászik

Íme a titánbogár, becsületes magyar nevén Óriáscincér. Nevét nem véletlenül kapta, ez a Földön élő egyik legnagyobb ismert bogár. Átlag 15 centiméteresre nő meg, de az eddig talált legnagyobb példány 16,8 centiméteres volt.

Preparált példányaiért akár 600 dollárt is fizetnek a gyűjtők. Különlegessége, hogy ennél sokkal többet ma sem nagyon tudunk róla. De a története is érdekes.

Tovább


A világ legnagyobb vízfeletti bungalója

A jómódúak között igen népszerű - és sokak vágyálma - a sekély tengerben, cölöpökön álló bungalókban tölteni a nyaralást. Romantikus, békés, exkluzív, a nyugalom szigetei.

A világon több mint 110 ilyen üdülőhelyen foglalhatunk szállást. Ezek a bungalók nagyobbak, és jóval drágábbak egy szállodai szobánál. 50 négyzetméternél szinte mindegyik nagyobb, de átlagosan 100 négyzetméteres építményekben élvezhetjük a magányos luxust.

Tovább


Midnight Rider - A világ legnagyobb limuzinja

Ha befordulna a sarkon (mondjuk ez nem minden sarkon sikerülne), sokan szájtátva bámulnák. De a legutolsó ötletük lenne a látványra, hogy ez egy luxus limuzin. Mert ez az éjfekete csoda hajdanában kamion volt.

A Midnight Rider, vagyis éjféli lovas a jelenlegi világrekorder több kategóriában is.

Tovább


A világ legmagasabb LEGO-karácsonyfája

Ez a világ legtökéletesebb karácsonyfája: valóban örökké zöld, nem hullatja a tüskéit, és ünnepek után a gyerekek játszhatnak vele.

A londoni Saint Pancras nemzetközi pályaudvar váróterme ad otthont az ünnepek idejére a világ legnagyobb LEGO karácsonyfájának. A LEGO hivatalos építészeinek két havi munkájával épült meg a karácsonyi csoda. A fa nem kevesebb, mint 12,2 méter magas. 172 ágát több mint ezer, szintén legóból készült "gömb" díszíti. Az egész fát apró LED lámpácskák borítják fényárba.

Tovább


Gitár 7000 fából

Egy 70 éves argentin gazda Gral Lavalle megyében rendelkezik a világ legnagyobb gitárjával. Pedro Martin Ureta felesége 1977-ben, mindössze 25 évesen halt meg. Mély gyászában úgy döntött, hogy emlékére egy gitár alakú fasort ültet, mert ez volt néhai felesége, Gratsele kedvenc hangszere. Ezért összesen 7000 ciprus és eukaliptusz facsemetét vásárolt, és el is ültette terveinek megfelelően. Most, 33 évvel később így néz ki a fasor.

Tovább


A világ legnagyobb hintája

Őrült zuhanás és emelkedés egy új-Zélandi kanyon felett.

Tovább


Felhők szélén úszni

A világ egyik legizgalmasabb úszómedencéje a város felett, 60 emelet magasan lebeg.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog