Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kazah hegyi tó titka

Nem csak Erdély dicsekedhet olyan csodával, mint a gyilkos-tó. A Kaindy-tó Kazahsztánban található, és egy ijesztő és csodálatos tulajdonsággal bír.tó erdő Kaindy elárasztott Gyilkos-tó földcsuszamlás sziklaomlás

Tovább


Az argentin Atlantisz

25 év után ismét szárazra került egy város, amelyet egy tó nyelt el.

Argentina, Epecuen-tó, mintegy 600 kilométerre délnyugatra Buenos Airestől. Érdekesség, hogy a körülbelül negyed Balaton méretű tónak  sós a vize.


Nagyobb térképre váltás

A tó a múlt század században rendkívül népszerű lett az argentinok között. Sokan vásároltak itt telket, és építettek egy házat. A huszas években a semmiből egy kis település nőtt ki, amely a Villa Epecuen nevet kapta. Főút és vasútvonal is vezetett a településhez. A városka lélekszáma a hetvenes évekre elérte az ötezer főt, a lakosok elsősorban a turizmusból éltek meg. Jellemző, hogy közel háromszáz üzlet volt a városban.

A problémák a nyolcvanas években jelentkeztek. A környék időjárása megváltozott, és egyre több eső esett a környékbeli hegyekben. A tó vízszintje emelkedni kezdett és egyre nagyobb területet kezdett el bekebelezni. A város lakói eleinte földgáttal védekeztek a tó ellen, de 1985-ben a gát átszakadt, és a várost ellepte a víz.

Hosszú évekig a várost tíz méter magas , sós víz borította. Az időjárás ismét változott, és évek óta jelentősen csökkent a csapadék mennyisége. 2009 óta  a tó vízszintje is csökkenni kezdett, elfoglalt területek bukkantak újra fel. 25 év után Villa Epecuen jelentős része ismét kiemelkedett a vízből.

A városka ismét látványosság, de most már a katasztrófa-turisták és a romvárosok szerelmesei keresik fel a helyet. Megdöbbentő, hogy a sós víz micsoda pusztítást vitt véghez negyed évszázad alatt. Mindenhol földig rombolt épületek, mintha mindent földrengés pusztított volna el. Halott fák csonkjai állnak ki a földből. Mindenfelé gépek és járművek roncsai bizonyítják, milyen gyorsan kellett menekülniük az embereknek Mindeközben minden kísérteties fehérségbe borítja a mindent vékonyan belepő só.

A város jelentős része még mindig sekély víz alatt fekszik, de ha így folytatódik, ezek a területek is szárazra kerülnek.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Így csinálják a vérprofik

Napi videó:   A dél-koreai elnök vérciki pillanata

Napi fotó:  Kiásni a kocsit a hóból

(via theatlantic)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog