A lejáratnál maga Szent Patrik tartott idegenvezetést.

Lough Derg egy kis tó, Írországban, Ulster megyében, az egyik legnépszerűbb keresztény zarándokhely. Érdekesség, hogy még egy ilyen nevű tó van egy kicsit arréb, Shannon megyében.


Nagyobb térképre váltás

 Lough Derg vagy Loch Derg (ír nyelven:Loch Dearg) közel fekszik az az Észak-Ír határhoz. Területe valamivel kevesebb, mint 9 négyzetkilométer. Vizes sekély, viszont halban gazdag. Népszerű horgászhely.

 De a tó igazi érdekessége egy apró szárazföld, a Station-sziget.

A ír hitvilág szerint valaha a szigeten Isten és az ördög osztozott. Háromnegyede az ördög tulajdonában volt, egynegyede felett Isten rendelkezett.

Szent Patrik (akit leggyakrabban Írország védőszentjeként, vagy Írország apostolaként tisztelnek) is megfordult a szigeten, igaz, akkor még csak egyszerűen Patrikként térített. Szent Patrik munkája nem igazán volt sikeres, ezért Istenhez fohászkodott, hogy segítsen neki meggyőzni az ír népet a bibliai és az igék igazáról. Isten a két világ határán megnyitotta a földet, hogy aki itt lenéz, leláthasson a purgatóriumba, és meglássa, bűneiért miként kell szenvednie a tisztítótűzön. Mire számíthat a végítélet órájában.

Ezt azonban Patrik nem csak az Íreknek mutatta meg, hanem az ír földön élő tündéreknek is. Az itteni tündérek valaha angyalok voltak a mennyben, akik a nagy küzdelem idején se Isten, se Lucifer oldalára nem álltak. Nem harcoltak, ezért a mennyben nem maradhattak, de a pokolban sem kellettek. Isten azonban kegyes volt: aki pokol nyílása fölött megbánta bűneit, és három napig böjtöl, az megszabadul bűneitől, és a tisztítótűz veszélyeitől.

Többen jártak odalenn is. A legismertebb Owen lovag, aki  a bűneiért akart vezekelni, ezért kereste fel a barlangot 1153-ban. Élményeit, melyek szerint a valódi purgatóriumban járt, 1180-ban Sawtreyi Henrik ciszterci szerzetes jegyezte le, a történet így egyre ismertebbé vált. Három magyar zarándokot is ismerünk. Járt itt Tar Lőrinc 1411-ben, Malatesta Ungarus de Arimino 1358-ban, és Krizsafán fia György 1353-ban.

De mik a tények? Arra nem találtak bizonyítékot, hogy Patrik valaha is járt volna a szigeten. Viszont van egy barlang, egy keskeny hasadékszerű bejárattal, bűzös kénes kigőzölgésekkel. Maga a barlang nem túl nagy: két méter széles, és megközelítőleg három méter magas. A bejárattól nagyjából hat lépésre a hely két részre oszlik: egy kilenc méter hosszú folyosóra, ahol szinte csak térdelve lehet kiegyenesedni, illetve egy öt méter hosszú fülkére. Ez lenne a Purgatórium lejárata.

A sziget további története is érdekes. A források szerint már az ötödik században is állt egy kis kolostor a szigeten, amely fogadta az ide érkező zarándokokat. Magát a barlangot 1632-ben lezárták, a hívők csak körülötte imádkozhattak. (Gondolom többeknek sikerült túl sokat beszívni a gázokból és ott helyben távoztak az élők közül. Nem sokkal később a kolostort is lerombolták.

A kolostor újraépült, és egy gyönyörű nagy templomban is helyet kapott a szigeten. A hívők a mai napig is elzarándokolnak a szigetre, hogy elvégezzék a háromnapos böjtöt, és imádsággal töltsék az időt. Az épületegyüttes egyre nagyobb lett, hogy helyet tudjanak biztosítani a zarándokoknak.

A barlangot nem lehet már látogatni, és a kénes gőzök kiáramlása is megszűnt. De minden évben hívők sokasága érkezik a szigetre.

A tó és a sziget télen:

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  A legegyszerűbb nyári koktél: Zöld ördög

Napi videó:   Aki szerencsétlen, az duplázik is

Napi fotó:  Igazán kemény sportoló

(via youtube, wikpedia, googlemaps, loughderg)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...