Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Durva, de igaz: a vámpírhal

A bennszülöttek tudják, hogy a piranhánál csak egy dolog veszélyesebb: az Amazonasba pisilni...

Tovább


A hülyeség önkéntes adója

Az üzenet egyértelmű: ha hülye vagy, fizesd meg az árát.

Szemem elé került egy furcsa reklámbanner a facebookon: ismerd meg az előző életedet, mi voltál. Rákattintottam, gondoltam valamilyen visszavezetéses tréninget hirdetnek. De nem. Eljutottam egy olyan honlapra, ahol majd megvilágítják nekem előző életeimet.

Tovább


Lemásolni az agyat

Egy tökéletes másolatot, egy klónt akarunk előállítani néhány nap alatt.  Szembenézünk mindazokkal a problémákkal amely ezt megakadályozhatja. Az első részben elméletileg sikerült klónoznunk az embert, a második részben sikerült néhány nap alatt a megfelelő korúvá növesztenünk. Így most rendelkezésünkre áll egy tökéletesen kifejlett, harmincéves férfitest, amely semmiben sem különbözik klónatyjától. Tökéletes ez a másolat?

Nem, mégis különbözik az eredetitől. Hiányoznak belőle mindazok az elváltozások, amelyek külső fizikai hatásokként érték élete folyamán. Hiányozni fognak azok a sérülések, a vágások, repedések, törések, amelyeket születését követően szerzett, begyógyultak, ám sebhelyként élete végéig hordoz. Nem lesznek meg azok a bőrhibái, foltjai és anyajegyei, amelyek a külső behatások miatt keletkeztek. Például nem lesz ott az orrnyergén az a két vörös folt, amelyet a szemüveg okozott. És végül a klónnak meglesz a mandulája és a vakbele is, habár az eredetinek mindkettőt eltávolították.

Amennyiben tökéletes másolatot akarunk, ezeket is reprodukálnunk kell. De van-e értelme. Hiszen ezzel pont azt a tökéletességet rontanánk le. Hibákat pakolnánk egy kész remekműbe.

És eljutottunk a negyedik lépcsőfokhoz. Itt egy tökéletes test, üres aggyal. Egyetlen olyan információ sincs benne, amelyet élete folyamán a gazdája szerzett. Vagyis szükségünk van egy író-olvasó mechanizmusra. Első lépcsőfokban ki kell olvasnunk egy ember teljes agyát: tudását, emlékeit, személyiségét. Az így megszerzett információt pedig át kell írnunk a klón agyába, anélkül, hogy torzulna.

Ez az a terület, amelyhez végképp nem tud hozzászólni a tudomány. Csak sejtéseink vannak, hogy tárolódik agyunkban az információ. Amíg ezt nem ismerjük meg, olvasni sem tudjuk. Arról is csak becsléseink vannak, mekkora információtömeg ez. Tehát nem elég, hogy olvasnunk kell ezeket az adatokat, olyan irtózatos sebességgel kell megtennünk, hogy rövid idő alatt át tudjuk küldeni. De ha ezt a problémát is megoldjuk, akkor rendelkezésünkre áll a tökéletes másolat.

Láthatjuk tehát, hogy erre kár várnunk. Ha szeretnénk magunkból másolatot, hagyatkozzunk az ősi módszerre, a szexre. Tény, nem lesz tökéletes másolat, nem gyors a folyamat, és nem lesz csak a mi másolatunk. Viszont egyéniség lesz, és valamit hagyunk magunk után, amely továbbvisz minket.

Csatlakozz  a több mint háromezres közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott találsz meg, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Növesszünk magunknak új testet

Az ember klónozása

Megoldás a túlnépesedésre?

 

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)

Tovább


Szabadkézzel tökéletes kört rajzolni

Régi történet, hogyan bizonyította a pápának a XIII. százai firenzei festő, Giotto a művészi képességeit. VIII. Bonifác pápa hírvivőt küldött Giottóhoz, bizonyítsa be egy próbamunkával rátermettségét. Giotto a piros festékbe mártotta az ecsetét, és egyetlen mozdulattal egy tökéletes kört festett. Biztosította a hírvivőt arról, hogy ennek a mintának az értékét gazdái fel fogják ismerni. Amikor a pápa meglátta, azonnal megérezte, hogy Giotto felülmúlja korának összes festőjét.

Ez az anekdota azóta is a tehetség és a művészi tökéletesség példája. Épp ezért szabadkézzel tökéletes kört rajzolni manapság is óriási elismertséget hoz. Meglepő módon nem is ritka, aki képes erre. Erre lehet példákat találni az interneten is.

Tovább


Látni és belelátni

Furcsa egy faj az ember! Mit látnak az emberek akkor, amikor valamit látnak, látni vélnek, vagy belelátni akarnak? Gyakran a neveltetése, tudása, képzelete, hite, és a közeg, a amelyben él, az dönti el, mit lát.

Tovább


Kolelinia, avagy kerékpárút a levegőben

A Kolelinia-terv elképzelése szerint, a kerékpárutat kiemelné az autók és gyalogosok fölé.

Tovább


Kreativitás helyett véletlen

Most már nem tarthat vissza saját és környezetünk tehetségtelensége. Vannak remek módszerek, amelyekkel a kreativitást tökéletesen lehet pótolni a vakvéletlennel.

Tovább


Tudósok bizonyították a hit erejét

A derülátóbb tovább él? Kitolható a halál időpontja? Hihetetlen, de a hit sok mindenre képes. Nem egy mindent átfogó jelenséggel állunk szemben, de a balszerencse-tudat, az adott időponttal kapcsolatos fokozott 'várakozás', 'elvárás' hatással lehet a történésekre.

Tovább


A halhatatlanság kétségei

Hányszor hallottuk már, hogy "de szeretnék örökké élni", vagy "Milyen jó lenne halhatatlannak lenni". Tényleg olyan jó dolog lenne ez? Nézzük meg ezt néhány másik szempontból, és kiderül, nem olyan felhőtlen boldogság örökké élni.

Tovább


A mindenség kivételesen egyszerű elmélete

Ez a cím úgy hangzik, mintha Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvéből bukkanna fel. Vagy akár ez lehetne a következő kötet címe. De lehet, hogy épp oly megrendítő lesz a számunkra, mint a Vogon flotta.

2007. november 6-án Greenwich-i középidő szerint 14:25-kor a fenti címmel töltöttek fel egy mindössze 31 oldalas dokumentumot a Cornell egyetem tudományos eredményeket és elméleteket publikáló szerverére. A dokumentum - amely az arXiv:0711.0770v1 katalógus számot kapta - néhány napon belül a tudományos világot alaposan felbolygatta. Alig egy héttel később már a tekintélyes New Scientist is foglalkozott dolgozattal. A rövid dokumentum nem egyebet ígért, mint a világegyetemet leíró egyenletet.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog