Nincs szebb látvány a sötétben, mintha amikor egy élőlény világítani kezd. Vagy éppen több ezer.

Biolumineszcenciáról beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe van: a táplálék csalogatása, a támadó elijesztése, lehet továbbá párválasztási segédeszköz is, illetve akár egyszerre több funkciót is betölthet ezek közül.

A legismertebb biolumineszcens élőlény a szentjánosbogár, melynek mintegy 2000 faja ismert, ezek mindegyike képes fény kibocsátására. A fény termelődése a legtöbb fajnál a potroh elülső részén történik.

A kristály medúza (Aequorea victoria) kék fény hatására zöld fényt bocsát ki magából, a szervezetében található a zöld fluoreszkáló fehérje, a GFP miatt.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonháromezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Dr. Dan, a palacsinta művész

Napi videó:   Vigyázz, a bálna robban

Napi fotó:  Ha itt az idő, szántani kell

Macskaőrség:   Tűzoltó-kiképzés

(via huffingtonpost, piximus)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...