Badain Jaran mongol eredetű, jelentése: „titokzatos tavak”. A világ egyik legszárazabb sivataga, mégis tavak tucatjai rejtőznek benne.

Badai Jaran (Patain-Dzsaran, Patancsilin Samo) a legek földje. Egy sivatag Kínában, Kanszu, Csingha és Belső-Mongólia tartományokban terül el.

Területe kb. akkora, mint fél Magyarország, mintegy 49 000 km2. Igazi homok sivatag, tűzforró nappalok, jeges éjszakák, hideg telek. Az éves csapadék annyi, mint nálunk egy kiadós zivatar: kevesebb mint 40 mm.

Ezek után érthető, hogy itt vannak a világ legmagasabb homokdűnéi. Magasságuk eléri az 500 métert, az átlagos magasság 2-300 m, hosszuk eléri az 5 km-t. Azonban ezek a dűnék nem vándorolnak.

A sivatag az űrből

A sivatag különlegessége, hogy kb. 100 tó található benne, olyan helyeken, ahol azt hihetnénk, hogy másodpercek alatt eltűnik a homok között a víz. A rejtély magyarázata egy természeti csoda.  Több száz km-re délnyugatra hegyek találhatóak, amelyek csapadékban gazdagok. A víz azonban a hegyek lábánál eltűnik, és a sivatag mélyén átszivárogva ezekben a tavakban törnek fel. A tavak némelyike édesvíz, többségük vize azonban sós. Az édesvizű tavak a környék legnagyobb kincsei, mellettük növényzet, kisebb oázis található.

Ugyanennek a víznek köszönhető, hogy a dűnék mozdulatlanok. Egyrészt a megkeményedett felszínüknek köszönhető, másrészt belsejükben lévő nedvesség növeli a belső súrlódást.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.