Mintha drágakövek ragyognának egy fémtömbben.

A meteoritok nem csak csúnya fekete kövek lehetnek, létezik egy szépséges fajtája is.

Ez a legnagyobb ismert pallazit meteorit. Ráadásul különlegesen szép is. Talán a legszebb földönkívüli eredetű kő. Annyira különleges, hogy mindenki akar belőle egy darabot, Ezért felszeletelték.

Fukang meteorit, alighanem a világ legértékesebb földönkívülről származó kőzetdarabja. A meteorit, mind struktúrájában, mind textúrájában lenyűgöző látványt nyújt. A méhsejtes szerkezetét a vas-nikkel ötvözet adja, amit olivinkrstályok töltöttek be. Az aranyló megjelenést a nagyméretű olivinkristályokon átszűrődő napfény okozza.

A pallazit egy kő-vas meteorit típus. Általában centiméteres méretű olivin kristályok vannak beágyazva egy nikkel-vas fémtömbbe.

Egy kisbolygó méretű égitest ütközés hatására történt szétdarabolódása során kerülhetnek a bolygóközi térbe pallazitmeteorit-darabok. A kisbolygó méretű test köpeny-mag határáról származhatnak a kőzetminták.

A pallazitok ritka meteorittípust képviselnek. Mindössze 61 meteorit esemény ismerünk: hullások és találások. Ezek közül 10-et találtak az Antarktiszon és csak négynek a hullását figyelték meg.

 

A két fő alkotó ásvány, fémes nikkel-vas és az olivin. Az olivin ásványcsoport a nevét olajzöld színéről kapta. Olyan szép fajtája is van, mint a peridot, amit drágakőként tartanak nyilván.

 

A képeken látható óriást a kínai Fukangban találták kétezerben. Egy túrázó rendszeresen üldögélt a hatalmas sziklát, és ebédjét eszegetve csodálta a szerkezetét. Időbe telt,  mire bebizonyosodott, hogy meteorit.

Óriási, a súlya 1050 kilogramm. A legnagyobb ismert pallazit meteorit. Valamivel kisebb méretűből volt néhány, de azok legtöbbje még a levegőben darabokra hullott.  A kansasi Brenham meteoritot 1890-ben találtak, mintegy 20 darabot 1000 kilogramm össztömeggel. Az ausztrál Huckitta-meteorit nagyobb lehetett, mintegy 1400 kilogrammos, de a legnagyobb megtalált darab is mindössze egy kilogrammos volt.

Egy mindössze két milliiméter vastag szelet a Szibériában 1967-ben talált Seymchan-metoritból:

Neki jutott egy szelet a Fukang meteoritból:

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenhatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Különleges almás pite

Napi videó:   A kutya nagyon szeretné a kolbászt

Napi fotó:  A kor nem akadály

(via twistedshifter)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...