Mindenkinek egyéni az alvásigénye, vagyis hogy az agyunknak hány óra alvásra van szüksége. Mi talán nem is ismerjük, azonban az agyunk tisztában van vele. Pontosan tudja, hogy mikor hagyjuk ki az alvást, és felelősségre von az elmulasztott percekért.

Az egyik legfontosabb új elmélet, amely már tudományos tény is, hogy az elmulasztott alvásidő összeadódik, és hatása akár elsöprő is lehet. A legváratlanabb helyzetekben is elaludhatunk, egész nap álmosnak és kábultnak érezhetjük magunkat. Ez az alvásadósság elmélete.

Legegyszerűbben úgy érthetjük meg ezt az elméletet, ha az alvásra úgy tekintünk, mint a hitelkártyánkra. Az ébrenlét órái terhelik a kártyát, mintha vásárolnánk, az alvás fizeti vissza ezt a hitelt, mintha pénzt tennénk vissza a számlára. Ha nem alszunk eleget, akkor túlköltekezünk, negatívumba kerülünk az alvásszámlánkon, adósságba verjük magunkat. Egészen addig így is marad, amíg plusz alvásidővel nem javítunk a mérlegen.  Az adósság szüntelenül növekszik, ha folyamatosan költekezünk.  Egy rövid alvás időlegesen helyrebillentheti a mérleget, javíthat az egyenlegünkön.

Az agyunk azonban jobb gazda, mint a bankárok: nem engedi, hogy vészesen túlköltekezzünk, vagy túl sokáig hurcoljuk az adósságot. Az alvásösztön szorgalmasan behajtja a tartozást, alvásra kényszerít minket bárhol, bármikor.

A számlánkat nem lehet a végtelenségig terhelni, sőt hamar elérhetjük a maximális limitet. Ez egyénenként változik. Van, akinek egy szilveszteri buli is rémálom, mert két órát még fenn kell lenni. Mások képesek megállás nélkül dolgozni vagy bulizni 2-3 napig. Szintén fontos szempont, hogy az embernek mennyire van kedve ahhoz a cselekedethez, amely miatt ébren maradt. De amint eléri a maximumot, nincs az az isten, ami ébren tartsa, se kávé, se energiaital. Ebben az állapotban nagyon erős külső ingerekre van szükség, amint ez csökken, az ember abban a pillanatban elalszik ülve, állva, vagy akár vezetés közben. Mindenki hallott már olyan sztorikat, hogy elaludt a buszon állva, katonaként menetelés közben elszunyókált, vagy arra riadt, hogy az autó lefutott a padkára. Túl sokan haltak már meg emiatt az utakon.

Akit részletesebben érdekelnek az alvás meglepő, olykor megdöbbentő  titkai, a Galaktika magazin 249. decemberi számában hosszabban foglalkozom a témával.

 

Ne hagyd ki a többit sem.