A világon már elterjedt az a módszer, amely nálunk is enyhíteni tudná a vérkészletek pótlásának gondját: a betg hozza a vért.

Zsugori egy nép a magyar. Különösen azt nem szereti adni, ami neki ingyen van. Ilyen a vér is. Magyarországon 4millió ember vérszegény, és nem adhat vért. Másik négymilliónak alacsony a vérnyomása és nem adhat vért. A maradék túl öreg, túl fiatal vagy nem bírja a tű látványát. Legalábbis a felmérések szerint, ha összesítjük a válaszokat. Ez van. Ilyen töketlen, csenevész, beszari nép vagyunk.

Pedig milyen lelkesedéssel küldjük tovább a lánclevelet, hogy hiányzik egy ritka vércsoportú vért, adj ennek a szegény műtétre váró gyereknek. Képtelenek vagyunk felfogni, hogy ez marhaság, évente kétszer kell az OVSZ-nek nyilatkoznia erről. A vérhiány mindig csak időszakos, ha kell, tudják, hogy kiket kell keresni. Sosem kérnek vért e-mailben.  De mi azért csak küldjük tovább.

Mi is a valódi helyzet? Ma körülbelül évi 50  ezer véradással van kevesebb, mint néhány évvel ezelőtt. Leggyakrabban a nullás és az A-s vércsoport hiányzik. Noha 6,6 millió potenciális véradó él Magyarországon, ehhez képest alig 200 ezren adják össze évről évre az országnak szükséges 422-440 ezer egység vért.

Bár nincs vérhiány Magyarországon, de mind nehezebben jön össze a biztonságos ellátáshoz szükséges mennyiség. Egy nyitott szívműtéthez vagy egy súlyosabb baleseti sérült életmentéséhez szélsőséges esetben akár húsz liter vérre is szükség lehet, ehhez legalább negyven donorra van szükség.  A véradók száma viszont folyamatosan csökken.  A hazai véradók zöme 50–60 év közötti ember, akik életkoruk és romló egészségi állapotuk miatt fokozatosan esnek ki a véradásból, és nincs utánpótlás. Mindez a vérellátást már rövid távon is veszélyezteti, de ha a lakossági korfát megnézzük, abból egyértelmű, hogy öt év múlva már biztosan nem lesz elég vér.

Egyre több az olyan műtét, ahol a beteg „hozza” a vért. Ez az írányított véradás.  Bizonyos nem életmentő műtétet csak akkor vállalnak a kórházak, ha a rokonok, hozzátartozók fölajánlják a beavatkozáshoz szükséges mennyiséget, így nem a meglévő készletek fogynak.

Mert érdekes módon az emberek csak úgy nem akarnak vért adni, de ismerősnek, rokonnak szívesebben. Néhány éve történt, hogy a tévében bemutatott kisfiúnak vérre volt szüksége. Ezrek mentek el vizsgálatra, hogy jó-e az ő vérük. És a legdöbbenetesebb az volt, hogy volt, aki csak ennek a gyereknek adott volna. Amikor kiderült már a fiúnak van elég, már nem akart adni. Mert ő csak neki. Érti ezt valaki?

Hát akkor jöjjön az új módszer.  Ahogy fogynak a véradók, úgy kell majd a vért összehozni a családi baráti körből. Jó módszer. De még jobb lenne, ha önként adnánk.

Tücsi, aki

1987-óta véradó

csontvelő-donor

 

 

Ezt láttad már?

Koldus bankkártya-olvasóval

Mikor lesz világvége?

Megoldás a túlnépesedésre?

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).