A rejtélyes üveg eredetét évezredek óta homály fedi.

 

Egyiptom és Líbia között fekszik a Nagy-homoktenger, amely 650x300 kilométeres területen terül el. Nagyjából akkora, mint Írország. Az uralkodó széljárásnak köszönhetően 100 méter magas, gyakran több száz kilométer hosszú homokdűnék helyezkednek el párhuzamosan egymás mellett. A kialakuló lapos völgyekben a szél a homokot gyakran az alapkőzetig letisztítja. Itt egy furcsa, természetes üveg található.

 

A líbiai-sivatagi üveg a legtisztább természetes szilícium üveg, amit valaha a Földön találtak. Az üveg általában sárga színű, nagyon világos, vagy lehet tejszerű, és olyan is, van, amelyikben az apró buborékok, fehér tinta-fekete színűek kavarognak. 

Több mint ezer tonna ilyen üveget találtak szétszórva a több száz kilométernyi sivár sivatagban. Ezek többsége kavics méretű, amit a szél hajtotta homok simára koptatott. De akadnak jelentős méretű és súlyú darabok is. A legnagyobb valaha talált darab körülbelül 26 kilogrammot nyom.

Az üveg eredetét nem ismerik, keletkezhetett villámcsapás, vulkáni tevékenység, vagy meteorit becsapódás eredményeként. Korát a tudósok 26 millió évesre becsülik, ezért feltételezik, hogy a területet meteorit becsapódás sújtotta. Az elmélet ellen szól, hogy nem találtak becsapódási krátert.  

 

Az első tudományos leírást az angol Patrick A. Clayton készítette 1932-ben, ő hozta az első mintákat Európába. Az ember azonban jóval korábban ismeri, a helyi lakosok az új-kőkorban már eszközöket készítettek az üvegből, később az egyiptomiak ékszernek használták. Tutanhamon mellvértje is sivatagi üvegből készült.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztro:  Göngyölt marhaszelet

Macskaőrség:  Radamenes, a macska-nővérke

Napi videó:  Ablaktisztítók Dubaiban

Toochee-fotó:  Minőségi munka

 (via )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...