Mózes csak egyszer tudta kettéválasztani a tengert. Koreában ez évente kétszer megtörténik.

Jindo szigete a harmadik legnagyobb sziget Dél-Koreában Jejudo és Geojedo után.  A 250 kisebb-nagyobb szigetből álló csoport legnagyobb csodája szétnyíló tenger, amely évente kétszer szabad átjárást enged Jingo és Modo szigete között. A 2,8 kilométer hosszú, 30-40 méter széles úton száraz (vagyis inkább sáros) lábbal lehet átkelni, de mindössze egy órán át van erre lehetőség, utána a tenger visszafoglalja jussát. Ez a csoda évente kétszer, februárban és júniusban történik meg.

 A helyiek hatalmas ünnepséget csapnak az esemény tiszteletére. Rengeteg ember (és évről-évre egyre több turista) gyűlik össze a parton, akik már a térdig-bokáig érő sekély vízben elkezdenek átgázolni a másik- szigetre. A két oldalról induló tömeg a tenger közepén találkozik, azután ki-ki kedve szerint tovább megy a túlsó partra, vagy visszafordul.

A természeti csoda mindössze 1975 óta ismert a nyugati világ előtt, amióta Dél-Korea párizsi nagykövete mesélt róla. Mivel a jelenség nagyon hasonlít a Bibliában leírt tenger kettéváláshoz, ezért ebben a kultúrkörben a Koreai Mózes csodaként terjedt el.

Az utóbbi években a nyugati turisták miatt már hozzászoktak a mózesi hasonlathoz, de természetesen a helyieknek saját legendáriumuk van. A legismertebb történet a Bbyong, a Hoedongri öregasszony.

Sok-sok ével ezelőtt még rengeteg tigris élt a szigeten. Amikor a tigrisek egyre gyakrabban jöttek be a faluba prédáért, a helyiek elmenekültek a Modo-szigetre. Végül már csak Bbyong, egy öregasszony maradt a faluban. Bbyong minden nap imádkozott a tenger istenéhez, Yongwanghoz, hogy engedje meg neki, hogy újra láthassa a családját.  Egyszer, februárban Yongwang megjelent neki álmában, és annyit mondott: Holnap küldök neked egy szivárványt a tengerre. Ülj fel rá, és lovagolj át a másik szigetre. Bbyong így tett. Másnap kiment a tengerpartra, újra imádkozott, és a tenger szétvált. Ezen az úton a családja és a többi falusi ember is visszatért a szigetre. Azóta ahányszor a tenger kettéválik, megünneplik ezt a Yeongdeung Fesztivállal és így emlékeznek meg Bbyongról.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Acapulcoi halraj-rejtély

Costa Rica Legdrágább apartmanja

Kínai szellemvárosok

Csak egy méter és eltűnik egy ország

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra