A tengeri akváriumok ékessége felel a tenger fenéki sivatagokért.A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

 

Tűzhal. A tengeri akváriumok ékessége, sokak véleménye szerint a legszebb hal a világon. A testéből kiálló antennaszerű nyúlványairól ismerhető fel. Az Indiai-óceánban és a Csendes-óceán nyugati részén őshonos. Éjszaka 50 méteres vízmélységig aktív, nappal elrejtőzik a lagúnák szirtjeinek rejtekében. Őshonos élőhelyén garnélarákokkal és sziklarákokkal táplálkozik, és nem nő húsz centiméternél nagyobbra. De ez a gyönyörű hal a világ másik felén ökológiai katasztrófát okoz.

A nagy floridai zátony a harmadik legnagyobb korallgát a világon. A korallok még ott vannak, de kevés a hal. Mintha egy tengeri sivatagban úszna az ember. A floridai korallok pusztulásának több oka is van: korallfehéredés, túlhalászás, a szárazföldi nitrátszennyezés, a globális felmelegedés, üledéklerakódás, az óceánok savassága. De a legújabb és egyik legveszélyesebb oka ismét az ember.

Ezeket a kopár zátonyokat a tűzhal tisztította meg a gazdag élővilágtól. De hogy kerülnek ide a tűzhalak? A kutatók sejtése szerint a tengeri akváriumok lakói kerültek bele itt az óceánba. Nem kell Némó-féle szöktetésre gondolni: az emberi ostobaság a bűnös.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

A kisállat-kereskedésekben jó ötletnek tűnt tűzhalakat tartani. Gyönyörűek, látványosak a tengeri akváriumban, és nem is túl nagyok. De később az akváriumok tulajdonosainak rá kellett ébredniük, hogy egyre nagyobbra nőnek, és kérlelhetetlen tengeri csúcsragadozók: mindent felfalnak, ami náluk kisebb. Felzabálják az akvárium többi lakóját. Elég volt csupán néhány felháborodott akváriumtulajdonos, aki mérgében a tengerbe engedte kedvencét. A becslések szerint valamikor 1985 táján történt, hogy néhány ivarérett egyed az óceánba került. Ezzel kezdődött minden idők egyik legnagyobb tengeri inváziója.

A tűzhalak telhetetlen ragadozók, amit az őshonos halak egyáltalán nem ismernek. Rengeteg halat és rákot esznek, amik a helyi élővilág szerves részei. Akármerre vadászik, szétrombolja a táplálékláncot. Nemcsak Floridában van veszélyben a tenger, hanem Észak- és Dél-Amerika keleti partvidékén végig. A kilencvenes években még csak Florida csúcsán találkoztak vele. A kétezres évektől meghódította egész Floridát, az északi partvidéket. Robbanásszerűen elszaporodott, napjainkra a Mexikói-öbölben és a Karib-tengeren bárhol találkozhatunk velük. Dél-Amerika partjainál már Argentínáig eljutottak.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

Kevesebb mint három évtized elég volt ahhoz, hogy mindent megszálljanak, és kiirtsák az őshonos kisebb halakat. Ha birtokba vesznek egy újabb korallzátonyt, hetven-kilencven százalékkal csökken az őshonos halállomány.

Tökéletesen alkalmazkodott az új vizekhez. Már nemcsak a sekély vizekben él, hanem akár 300 méteres mélységben is megtalálható. Bárhol megél, és nagyon szapora. A nőstények négynaponta 30 000 ikrát raknak, így egy év alatt nőstényenként akár 2 000 00 ikrával is számolhatnak.

De nemcsak a számuk növekszik folyamatosan, hanem a méretük is. Míg az őshonos vizekben 8-10 centiméteresek, Floridában 40-50 centiméteres példányokat fognak. Minél nagyobbak, annál nagyobb állatokat tudnak felzabálni.

Ma már a szakemberek is döbbenten állnak az invázió nagysága előtt. A floridai rákhalászok kétségbe vannak esve. Egy idős halász mesélte, hogy negyven évig nem is látott tűzhalat, de napjainkban akár 500-700 darabot is kifognak naponta.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

A tűzhal titkos fegyvert rejteget. A háti úszósugarai valójában hatalmas tüskék. Tűhegyesek, és amint felsértik az áldozat bőrét, a tüskékben lévő mérget áldozatába fecskendezik. Ez is az egyik oka döbbenetes ütemű terjedésének: a potenciális ragadozók inkább nem támadnak. De a méreg nem csak a ragadozókra veszélyes. Nem kíméli a halászokat, a búvárokat és az úszókat sem. Egy könnyű kis karcolás, a seb befeketedik, és hamarosan jön a lüktető fájdalom, mintha satuba szorítanák a sérült részt. A végtag felforrósodik, megdagad, szinte pattanásig feszül a bőr. Súlyos esetben akár egyhetes kórházi ápolás a vége.

Ökokatasztrófák: Ami kezdetben jó ötletnek tűnt, abból később komoly ökológiai krízis lett. A szakemberek már abban is kételkednek, fel tudják-e valaha számolni a környezeti károkat. Sorozatunkban az ember legnagyobb ökológiai tévedéseit mutatjuk be.
Öko-katasztrófák: az ázsiai ponty
Ökokatasztrófák – vaddisznó gyilkolás

Fel lehet-e számolni ezt a katasztrófát? Erről már lemondtak a kutatók. Csak abban reménykednek, hogy útját tudják állni a további terjeszkedésnek, és ritkítani tudnak az állományon. A halászok annyit fognak ki, amennyit csak lehet, és különböző kezdeményezésekkel próbálják rávenni az embereket a hal fogyasztására. Szerencsére a tűzhal különösen jóízű: húsa fehér és édes. A veszélyes tüskék ellenére egy kis odafigyeléssel könnyen tisztítható. A nagyra nőtt példányok húsmennyisége már jelentős, nagy szeletben leválasztható.

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal

De ez édeskevés ahhoz, hogy az Atlanti-óceán nyugati partjának élővilágát megmentsék.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: 

Napi videó:  

Napi fotó: 

Macskaőrség:  

(via)

A világ érdekes ökológiai katasztrófa tűzhal