Igazából nem autó. Kerek, csészealj formájú, repül és nem ufonauták ülnek benne? Akkor ez a Moller M200.

A kaliforniai cég járműve a klasszikus korong formát követi, de ezen körben nyolc hatalmas lyuk tátong, amelyek a meghajtást biztosító motorokat és légcsavarokat rejtik. Nem tekinthető igazi repülő autónak, ugyanis közúti forgalomra alkalmatlan. Működése leginkább a légpárnás járművekére emlékeztet, de hiányzik az ott megszokott gumiszoknya. VTOL rendszere miatt helyből felszállásra is alkalmas.

Átmérője több mint 3 méter, magasra emelkedve 80 kilométeres sebességgel képes repülni. Bárki megvásárolhatja majd, bár az amerikai légügyi szabályok szerint csak pilóta emelkedhet három méter feletti magasságba.

Az M200 inkább játékszer, mint közlekedési eszköz, de a cég keresi a katonai alkalmazás lehetőségeit. Fantáziát látnak benne a mentési és felderítési területen is. A jármű ára százharmincezer dollár, de a tulajdonosok szerint ez százezer alá csökkenhet, ha az érdeklődés hatására a gyártás felfut az évi 250 darabra, ami a cég teljes kapacitása.

A Moller járműve negyven év fejlesztőmunkájának eredménye. Ennek ellenére még mindig nem sikerült kiforrott típussal jelentkezniük, amely a légügyi hatóságok feltételeinek is megfelel. De minden évben azt ígérik, hamarosan...

 

Kiegészítés:

2007-ben újabb repülési engedélyért folyamodtak az USA légügyi hatóságaihoz. Ismét elutasították őket, de a hírek szerint folytatódik a kísérletezés. Idén nyáron felröppent a hír, hogy ismét engedélyeztetni próbálják, de jelenleg még a honlapjukon sem szerepel a típus. Gondolom erősebben akarják nyomni a sikeresebbnek tűnő M400 típusukat. De arról hamarosan külön anyagban írok.