Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legnagyobb virág

A titánbuzogány, másik ismert nevén  óriáskontyvirág (Amorphophallus titanum) egy a kontyvirágfélék családjába tartozó növényfaj. Nem csak a legnagyobb, hanem talán a legbüdösebb virág is.

Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán. A név a görög amorphos (formátlan), phallos (penis) és titan (óriás) szavakból származik. Azt hiszem mindenki érti, mire gondolt a névadó tudós.

 

Bár a neten írnak róla mindenféle marhaságot, például hogy csak Río Blancoban, a mexikói Veracruz államban található. Río Blancoban valóban található egy szép példány. A növény a trópusi Szumátra őserdeiben él, sajnos máshol nem érzi igazán jól magát, így ritkán fordul elő, néhány botanikus kerten kívül, ahol igazi kincsként őrzik eme különleges virágot, amely méltán viseli a föld legnagyobb virága jelzőt. Sajnos, mint sok más növényt eredeti élőhelyén ezt a növényt is a kihalás veszélye fenyegeti, mivel az őserdő irtása következtében egyre kevesebb élőhely jut számára. Szumátrán a föld alatti gumóját élelmiszerként használják.

Szintén netes terjedő tévedés, hogy csak három napig virágzik. Valóságban a virág 15-19 napig is megcsodálhatjuk. Az viszont már tényleg marhaság, hogy 40 évente virágzik. Ezek a különleges virágok nagyon ritkán láthatók, és a virágzásra is várni kell, kb. háromévente egyszer virágzik, így nem csoda, hogy ha valamelyik növény valahol virágzik, annak gyorsan híre megy. 

 

A virág magassága meghaladja a két métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50-75 kilogrammot. A virágok súlya elérheti a 7-8 kilogrammot is, és átmérője is elérheti a másfél métert.

A legnagyobb méretű - 2,94 méter magas - virágot 2005-ben a stuttgarti Wilhelma botanikus kertben mérték. A korábbi rekorder Indonéziában élt egy botanikus kertben, és 2 méter 90 centi magas volt a virága. A legnagyobb feljegyzett gumó a Királyi Botanikus Kertekhez tartozó Walesi hercegné-házban volt. A pihenési állapotakor 91 kilogrammot nyomott.

A titánbuzogány nem csak méretes virágáról hírhedt, de orrfacsaró bűzéről is, amely már 3 km távolságból is érezhető, hiszen egy több hetes dög szagára emlékezet minket. A növény hatalmas és különleges szaga miatt sokáig emberevő növénynek hitték a helyiek, így senki, nem mert közel menni hozzá. A bűzzel vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, el is riaszt vele sok kártevőt, az embert is.

Virágzás után, a gumóból kihajt egy levél, amely egy kisebb fa magasságát éri el. Később a levél elfásul és a teteje három részre oszlik, amelyből aztán több kisebb levél nő ki. Az új lomb 6 méter magas és 5 méter széles lehet. Minden évben az elfásult levél elhal, és a következő évben új levél nő a helyébe. Miután a gumó elég tartalékot gyűjtött, körülbelül 4 hónapig pihen, ezután a folyamat megismétlődik.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Kolbászból fasírt

Napi videó:   Vetkőztető alkalmazás iPhone-ra

Napi fotó:  Luke Skywalker posztolt

(via wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Holland vizi-virágkarnevál

A Westland Úszó Virág Parádé (Varend Corso Westland) egy egyedülálló, színes, évente megrendezésre kerülő esemény Hollandiában.

Augusztusban mintegy hatvan hajót díszítenek fel pompás virágokkal, növényekkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel. Így felékesítve futnak ki a csatornára. A varázslatos konvoj mintegy 70 kilométeres utat jár be a falusi központok között: Westland, Midden-Delfland, Vlaardingen, Rijswijk, Hága, és Delft.

Tovább


Földi édenkertek

Tovább

123
»

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog