Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A nap hasonlata: látás

Egy dokumentumfilmben egy amerikai csillagász így érzékeltette a számunkra látható és láthatatlan elektromágneses sugárzás spektrumát:

Vegyünk egy filmet. Egyetlen kockája az a tartomány, amit az ember szeme lát: a vöröstől az ibolyáig. A film a többi számunkra láthatatlan tartomány a Röntgen-sugárzáson át a kozmikus sugárzásig. A film 4.000 kilométer hosszú...

Tovább


Alternatív múlt

Naivan azt hisszük a múlt már megtörtént, az már állandó és megváltozhatatlan. De egy apró változás a teljes képet képes lenne átrajzolni. Mert a múlt nap mint nap változik.

Tovább


Napi szubjektív: Wi-Fi fényfestés

Mindenki hallott már az elektroszmogról, évek óta folyik a vita a mobiltelefonok esetleges káros hatásairól. Azonban szinte senki nem számol a Wi-Fi hálózatok elterjedésével megjelent környezeti terhelésről. Egy művészeti projekt érdekesen hívja fel erre a figyelmet. Megfestették az éjszakát. Erről szól a mai bejegyzésem a Netidők című rádióműsor blogjában.

Tovább


Werner naptár

10 napos hét, 30 napos hónap, és nincs péntek 13-a. Ez a Werner-naptár, amelyet huszonöt éve a Bécsi egyetem statisztikai és információs intézetének munkatársa, Werner Schimanovich a munkatársaival kidolgozott, és általános bevezetésre ajánlott föl.

Tovább


Fantasztikus alternatívák

Létezik több, különféle elképzelés, milyen módon lehetne energiához jutni. Realistább és fantasztikusabb is van közöttük. De hogy melyik lesz megvalósítható?

Tovább


Napi szubjektív: Daminen Broderick - Lenni vagy nem lenni

A távoli jövő számunkra már teljességgel idegen világában elképesztő technikai szinten élnek egymás mellett természetes és mesterséges lények, hexkapukon át közlekednek a bolygók, csillagok közt, és kedvükre alakítják környezetüket. Az aszteroidák birodalma azonban egészen más: szinte feudális viszonyok uralkodnak, s lakói elzárkóznak minden kapcsolat elől a gépi létformákkal és a fejlett technikával egyaránt.
Amikor Orwen Cima nagyúrnak, egy kisbolygó teljhatalmú vezetőjének fia, Telmah a Földre érkezik, az MI-k testet adnak Ratiónak, az addig anyagtalan komputertudatnak, hogy barátkozzon össze a fiúval, és tájékoztassa a gépeket szándékairól, minden lépéséről.
Visszatérve a Psziché aszteroidára, a furcsa pár udvari intrikák közepébe csöppen, melyeknek megoldása nem hagyja hidegen a máskülönben higgadt, számítóan kiszámított mesterséges intellektusokat sem.

Az ausztrál irodalom többszörösen díjnyertes fenegyereke fejtetőre állítja mind az SF-ről, mind pedig a regény műfajáról kialakult elképzeléseinket. Mintha futurisztikus Shakespeare-t olvasnánk, de királydrámáit komédiába oltva, tele nyelvi leleménnyel és váratlan csavarral.

Damien Broderick: Lenni vagy nem lenni
Sorozat: Galaktika Fantasztikus Könyvek
Eredeti címe: The White Abacus
Fordító: Galambos Dalma
Oldalszám: 336 oldal
Bruttó fogyasztói ár: 2990-Ft

Damien Broderick: Lenni vagy nem lenni című kötete 20% kedvezménnyel megrendelhető Galaktika boltban.

 

A Könyv trailere:

 

Ajánlat:

Napi szubjektív: Cory Doctorow - Kis testvér

Napi szubjektív - Arthur C. Clarke: Mélység

Napi szubjektív: végre Clarke könyv újra

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.

Tovább


Napi szubjektív: Cory Doctorow - Kis testvér

A közeljövő San Franciscójában egyre jobban eluralkodik az emberek folyamatos megfigyelésére támaszkodó ellenőrzés. A paranoia, a félelem, és a magánélet egyre durvább megsértései nemcsak az utcákon, de az iskolákban és hivatalokban is jelen vannak, és az emberek tűrőképességének határait feszegetik. Viszont néhány középiskolás kölyök, a technika segítségével, kijátssza az állandóan figyelő Nagy Testvért, hogy megpróbálják megőrizni a szabadság látszatát. Azonban egy váratlan és brutális esemény olyan helyzetbe sodorja őket, amely végleg megváltoztatja az életüket… És talán nem csak az övékét.


A többszörösen díjnyertes kanadai szerző a mai fiatalság ellenkultúrájának jó ismerője, sőt szószólója, a szerzői jogok reformjának élharcosa, népszerű blogger. Ez a regénye 2009-ben elnyerte a John W. Campbell-emlékdíjat, a Prometheus- és a Sunburst-díjat.

„Doctorow könyve elmossa a határt a már létező és a lehetséges technológiák közt, egy igazi techno-forradalmat bemutatva.”
– Booklist

„Egy új nemzedék 1984-e: riasztó pillantás a jövőnkbe… vagy a jelenünkbe?”
– Kirkus Reviews


„Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a csodálatos és fontos könyvet. Remélem, minél több fiatal kezébe jut el, hogy terjessze az egészséges kételkedés eszméjét.”
– Neil Gaiman

„Doctorow annyira kortárs, hogy az már fáj.”
– William Gibson

Cory Doctorow: Kis testvér
Eredeti cím: Little Brother
Sorozat: Galaktika Fantasztikus Könyvek
Bruttó fogyasztói ár: 2990- Ft

Cory Doctorow Kis testvér című kötete 20% kedvezménnyel megrendelhető Galaktika boltban.

 

A könyv tarilere:

Tovább


Napi szubjektív - Arthur C. Clarke: Mélység

A jövő óceánjában tengeralattjárók terelnek bálnacsordákat, nagyüzemi planktonbegyűjtés folyik, egyszóval a mezőgazdaság rutinfeladatait végzik, csak merőben új környezetben. És ez a környezet egyáltalán nem mentes a veszélyektől.
Walter Franklin űrhajós volt, de egy baleset miatt visszakényszerült a Földre. Új munkájának a tengerművelést választja, de az átállás nem megy zökkenőmentesen. A ranglétra legaljáról kell fölkapaszkodnia, s közben megismerkedni a tenger alatti világ csodáival és rejtélyeivel.

Az SF Nagymesterének e műve ma, amikor éhezők millióinak nem jut élelem a Földön, időszerűbb, mint valaha. A regény mostani, legteljesebb kiadása tartalmazza a szerző előszavát, valamint az eredeti novellát is, amely a történet alapjául szolgált.


„Arthur C. Clarke korunk egyik legnagyobb zsenije.”
– Ray Bradbury

„Gyönyörű és izgalmas mű. Egyedülállóan kelti életre a jövő világát. Az egymást követő válsághelyzetek miatt egyszerűen letehetetlen.”
– Sunday Times

„Az űrkorszak prófétája szól hozzánk.”
– New Yorker

 

A könyv trailere:

 

 

Arhtur C. Clarke: Mélység
Sorozat: Galaktika Fantasztikus Könyvek
Fordító: Kapronczi Orsolya
Oldalszám: 264 oldal
Bruttó fogyasztói ár: 2990- Ft

Arthur C. Clarke Mélység című kötete 20% kedvezménnyel megrendelhető Galaktika boltban!



A videót megnézheti itt is.

Tovább


Napi szubjektív: végre Clarke könyv újra

Az emberiség túljutott az űr meghódításának első korszakán, a Föld körül keringő orbitális állomásokról továbblépett a Naprendszer szomszédos égitestjeire.

 

Martin Gibson, a sikeres SF-író a Marsra utazik, hogy beszámoljon az ottani kolónia életéről. Megérkezve azonban egyre több furcsasággal szembesül. A telep vezetői, akik eredetileg a hírverés által minél több embernek akartak kedvet csinálni az áttelepüléshez, most titkolózni látszanak. Sem a bolygó, sem az ott élők nem egészen olyanok, amilyennek az író várta őket. Lehet, hogy a Mars korántsem annyira lakatlan, mint korábban hitték? És vajon miért nyilvánították hirtelenjében karanténná Phobos nevű holdját?

 

Az SF világszerte legismertebb nagymestere kicsit saját magát, álmait és vágyait írta bele ebbe a korai regényébe, amely döbbenetesen előlegezi meg későbbi munkásságának legmaradandóbb ötleteit, motívumait.

 

 

Arthur C. Clarke: A Mars titka

Sorozat: Galaktika Fantasztikus Könyvek

Eredeti címe: The Sands of Mars

 

A könyv trailere:

A videót megtekintheti itt is.

Arthur C. Clarke: A Mars titka című kötete 20% kedvezménnyel előrendelhető a Galaktika boltban.

Tovább


Futurisztikus sátor időutazóknak

Van a kempingezésnek is olyan foka, amely már SF-be illő. A képen látható sátor a jövőt idézi, bár még csak tervezőasztalon létezik. Nemcsak megjelenésében futurisztikus, hanem képességeiben is. Azon túl, hogy a szokásos időjárásálló szövet, speciális fotovoltikus anyag is. Nincs szükség tehát napelemekre, maga a sátor a napelem.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog