Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vécében élő család

Szokatlan képsorozat bukkantam, a legtöbb helyen azt állítják, hogy a képek egy kínai kollégiumban készültek. De egy kis nyomozással kiderült, hogy a képek egy része máshol készült. A valóság egészen más. Sokkal rosszabb.

Liao Xiaoming feleségével és fiával, milliónyi sorstársához hasonlóan egy kis vidéki faluból ment fel Pekingbe, a jobb élet reményében. Remélték ott munkát, biztos megélhetést, és új otthont találnak. De egyik számításuk sem jött be.

Tovább


A leggazdagabb falu vett egy felhőkarcolót

Egy kínai faluban felépítettek egy 328 méter magas felhőkarcolót, amely magasabb, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a New York-i Chrysler Building. Ráadásul egy egytonnás aranybivalyt is lehet simogatni. Egy épületben és településben a modern Kína minden ellentmondása.

A kelet-kínai Csiangszu tartomány Huahszi nevű szocialista mintafalujában 3 milliárd jüanért (102 milliárd forint) épített, 74 emeletes épület a világ 15. legmagasabb toronyháza. A felhőkarcoló csaknem 200 ezer négyzetméterrel növeli meg a rendelkezésre álló területet, az építmény kínai neve, Cengti (Zengdi, a terület megnövelése) is erre utal.

Tovább


A világ szemét-fővárosa

Tudod hova kerül az általad leadott elektronikus hulladék? Nagy valószínűséggel ebbe a városba.

Guiyu Kína Guangdong tartományában fekszik. Hajdanán négy kis falucska volt, amely azért állt össze, hogy itt dolgozzák fel a világ elektronikus hulladékát. Mára Guiyu már 52 négyzetkilométeren terül el, és 60 000 vállakozó foglalkozik a feldolgozással. Naponta több mint 1000 kamion érkezik ide, kiokádja magából a világ e-hulladékát. Nem véletlenül lett GuiYu beceneve "elektronikus temető". Eddig a becslések szerint minimum 1,5 millió tonna e-hulladék végezte itt.

Tovább


Csigalépcső a fellegekbe

A Kínai Henan tartomány részét képezi a Taihang-hegység. A Taihang hegység Qinhaj-Tibeti fennsík észak-keleten található, észak-dél irányú vonulatának hosszúsága több mint 400 kilométer, magassága átlagosan 1500-2000 méter fölött van, Xiaowutai a legmagasabb csúcsa, mely 2882 méter.

 

A különlegesen szép hegyek között rejtőzik a Yamadai kanyon.

Linzhou városához közeli közkedvelt turista célpontban különös kilátó épült: egy közel 92 méter magas csigalépcső.

A csigalépcsőn sokkal gyorsabban megmászhatják a kirándulók a csaknem függőleges falú hegyet.

A lépcső tervezői úgy gondolták ez sokkal izgalmasabb, mint egy lift: a korlát nyikorog, a szél fúj, a madarak a közelben repülnek el.

Érthető módon, mielőtt valaki neki indulna a 30 emelet magas lépcsősornak, nyilatkozatot kell tenni, hogy nincs, szív- vagy keringési betegsége, és még nem múlt el hatvan éves.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Paradicsomos-sonkás bab

Napi videó:   Bázisugrók az Ikertoronyból

Napi fotó:  Varázslatos utca

(via dailymail)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Amikor felrobban a cápa-akvárium ablaka

Aki már volt óriási tengeri akváriumnál, annak biztos megfordult a fejében, hogy milyen lenne, ha az üvegfal összetörne. Ez most megtörtént.

Két évvel ezelőtt egy kínai plázában is cápás akváriumot nyitottak meg. Pár nappal ezelőtt az üvegfal megadta magát. 56 ember megsérült, hét cápa kimúlt. A kárt a kizúduló víz okozta. Érdemes megfigyelni az óriási üvegszilánkokat, és a meggyűrt rozsdamentes acélkorlátot.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Az utolsó gasztrotanács az ünnepek előtt

Napi videó:   Ugrás Dubai felett

Napi fotó:  Felhőlombú fa

 (via acidcow)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Gyönyörű! Kör alakú gyalogos felüljáró Kínában

Lehet ezt okosan, szépen, és jól is csinálni. Egy tér, ahol öt nagyforgalmú út találkozik. A mérnökök körforgalmat alakítottak ki, és megszüntették a gyalogos forgalmat az úttest szintjén. De nem aluljárót építettek, hanem egy kecses, kör alakú felüljárót. Mintha egy hatalmas karika lebegne a tér felett.  Mozgólépcső szállítja fel és le az embereket. Külön érdemes megfigyelni, milyen szép teret építettek ki.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Őrült spanyol palacsinta sütő

Napi videó:   Hiszel a szemednek? Kártya az akváriumon át

Napi fotó:  Férfi ingből miniruha

(via wot)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


A világ legszebb helyei: Elefánt ormány-hegy

A kínai Guilin város környékbeli látványosságai közül az egyik leghíresebb az Elefánt ormány-hegy. Gyakran emlegetik Elefánt-szikla, Elefánt ormány-szikla, és Elefánt-hegy néven is. A hegy, pontosabban ennek üreges alakja egy elefántra emlékeztet, amely éppen a Li-folyóból ormányával vizet szippant.

A helyi legenda szerint a császár egyszer szemlét tartott Guilinban, kíséretéhez számtalan óriás elefánt is tartozott. Az egyik állatot azonban a betegsége miatt magára hagytak és így lemaradt a többiektől. A falusiak megsajnálták az állatot és ápolni kezdték. Miután meggyógyult, szorgalmasan dolgozott, segített a parasztoknak. Amint ezt megtudta a császár szörnyű haragra gerjedt és elrendelte, hogy öljék meg az állatot. Az elefánt a végsőkig küzdött, mígnem kőheggyé változott. A hegy a város címerében is megtalálható.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  A halál szobalánya felkészült a Halloweenre

Napi videó:   Nem csak a Hummeresek között vannak jégjárók

Napi fotó:  Még jó, hogy vannak szurkolók

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

A világ legszebb helyei: Barlang-part

Pamukkalétól a kék lagúnáig: A világ legszebb melegvizű forrásai

A vliág legszebb hídjai: Pont de Gard aquadukt

(via dailypicdump)

Tovább


Találd ki, mit látsz a képeken

A megoldás a képek után.

Bármire is tippeltél, kevés az esélyed, hogy eltaláld. Nem elektronikus dobokat látsz, nem is valami egzotikus zeneszerszám. A képeken egy teljes kínai billentyűzetet láthatsz, amely tartalmazza a több mint kétezer kínai írásjelet. Itt se tanulnék meg tíz ujjal gépelni.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:   Mézes karotta krémleves

Napi videó:   Vagány a buszsoför

Napi fotó:  Reszkess, hamarosan...

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Pszichedelikus billiárd

Intelligens randi-asztal

Legkirályabb sakkkészletek

(via jimreed)

Tovább


Az írott történelem leggyilkosabb áradása

Kína, 1931, a Jangce folyó deltája. A csatornarendszer nem bírta elvezetni az áradó vizet, és ez volt a valaha feljegyzett legnagyobb áradás.  A kanálisokból hat méter magasra tört fel a víz, és becslések szerint 3,7 millió ember halt meg.

A Jangce folyó a leghosszabb folyó Ázsiában. A maga 5980 km-ével az Amazonas, a Nílus és a Mississippi-Missouri után a Föld 4. leghosszabb folyója. Főleg Kína középső részének vizeit gyűjti össze. Vízgyűjtője mintegy 1 970 000 km², hússzor nagyobb, mint hazánk. Ezzel a 9. legnagyobb a világon. A Tibeti-fennsíkon, a Dzsürhen-hegységben ered 3500-5000 méter magasan kezdődik, majd a lapos területeken csorog végig. Itt tízévente van nagyobb áradás.

Ennek két oka van.  Az egyik a fennsík magassága, amely gyorsan elvezeti a vizet a középső éls alsó régióba. A másik a sok nedvesség, amit a fennsíkra szállítanak a felhők a meleg Bengáli-öbölböl és az Indiai- óceánból.

A fő védelmet a parasztok által épített kanális rendszer jelenti. A folyó partján rétegezve építették az 1800-as években, így a százéves gátak hosszú ideig ki voltak téve az eróziónak, a magas vízállásnak, a földrengéseknek, és az áradásoknak.

1931-nyarán hatalmas viharok törtek ki a folyó fölött és környékén. Az özönvízszerű esőzés hamar túlterhelte az áradások ellen épített rendszert. A Dongting-tavat Kína legrégebbi kanálisai vették körül, amikor a kanálisok csődöt mondtak, és a falak átszakadtak, a Dongting hatalmas beltengerré vált. Egy kétemelet magas vízfal csapott le a vidékre. Becslések szerint 110 000 négyzetkilométernyi területet öntött el a víz. A vízszint a háztetők szintje fölé emelkedett, többek között olyan sűrűn lakott városokban, mint Nancsing vagy Vu hang. 51 millió ember, Kína akkori lakosságának negyede vált hontalanná. Ők voltak a szerencsésebbek.  Kb. 145 000 ember halt meg az áradásban, és több millió ember az azt követő járványokban és éhínségben.

Vu Hang területe több mint négy hónapig állt víz alatt, a vízszint helyenként elérte a hat métert is. Mivel az ország hadban állt Japánnal, a helyreállítás akadozott, és nem volt elsődleges szempont, az új, erősebb infrastruktúra kiépítése. A japán megszállás, a második világháború, majd a polgárháború miatt csak 1949 után került sor.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:   A legegyszerűbb krémsajt recept

Napi videó:   A valaha épült legkirályabb vizijárgány

Napi fotó:  Ahogy nem akarsz egy épületben közlekedni

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

A történelem legpusztítóbb gázrobbanása

Ezért robbannak az orosz lőszerraktárak

Mintha a világ robbant volna fel

Tovább


Átmennél rajta?

Ez a csodálatos kötélhíd, vagy kábelvasút, vagy akármi az egyetlen, amely összeköt egy kis kínai falut a külvilággal. Az utazás több mit félelmetes: sziklafaltól sziklafalig csaknem ezer méter az út. És alattun a több száz méteres mélység. A  mindössze néhány kábelből és egy rozoga acélkosárból áll.  1997 óta működik, és mai napig ugyanaz a személy kezeli.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:   Ipam-napam kedvence

Napi videó:   Csúnya bukták Kinecttel játszva

Napi fotó:  Az árbóc csúcsán állva

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

A vliág legszebb hídjai: Pont de Gard aquadukt

Legszebb építmények: A legnagyobb boltíves kőhíd

Mózes-híd

(via rotorama)

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog