Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ahol a vezetékből lopják a nyersolajat

Nálunk csak néhány évente bukkan fel egy-egy hír, hogy valakik megpróbálták megfúrni a Mol csővezetékét. Ez Nigériában mindennapos és óriási probléma, amely hatalmas környezetszennyezéssel, és gyakran halálos áldozatokkal is járt.

Nigéria. A nyugat-afrikai ország természei kincsei révén a kontinens egyik leggazdagabb országa lehetne. Jóllehet Nigéria a fekete földrész első számú kőolajtermelője (a nemzeti jövedelem 80 %-a az olajexportból származik), a lakosság vajmi keveset érez az ásványkincs áldásaiból. A hazánknál területileg tízszer nagyobb ország 162 milliós népességének zöme ma is a szegénységi szint alatt él: napirenden vannak az olajat, benzint szállító csővezetékek illegális megcsapolásából következő kisebb-nagyobb balesetek, katasztrófák.

Tovább


A világ legszebb helyei: a Kaindy-tó

Nem csak Erdély dicsekedhet olyan csodával, mint a gyilkos-tó. A Kaindy-tó Kazahsztánban található. Almati városától 129 kilométerre fekszik kelet-délkelet irányban. Tengerszint feletti magassága körülbelül 2000 méter.


Nagyobb térképre váltás

Hosszúsága 400 méter, mélysége egyes helyeken a 30 métert is elérheti.

A különleges hely még nem tett szert világhírnévre. Viszonylag fiatal képződményről van szó. 1911-ben a 7,7-es erősségű Kebini-földrengés rázta meg az országot.

Tovább


A nagyik igazán rosszak tudnak lenni

Tovább


A világ legnagyobb földcsuszamlásai

Ha a talaj összeomlik, mindent elpusztít, ami útjába kerül. A törmelék akár 77 km/h-s sebességgel is zúdulhat lefelé.

A gyökérzet talajrögzítő hatása jól ismert. Ha elpusztul a növénytakaró, akkor a helyén a talaj rendkívül sérülékeny, mert a víz, a szél szabad martalékává válik. Ha egy lejtő tetején vízfelesleg gyűlik össze, az megnöveli az alatta lévő laza föld- és kőrétegre nehezedő nyomást. A talaj szerkezete meglazul, így földcsuszamlás következhet be.

Tovább


A világ szemét-fővárosa

Tudod hova kerül az általad leadott elektronikus hulladék? Nagy valószínűséggel ebbe a városba.

Guiyu Kína Guangdong tartományában fekszik. Hajdanán négy kis falucska volt, amely azért állt össze, hogy itt dolgozzák fel a világ elektronikus hulladékát. Mára Guiyu már 52 négyzetkilométeren terül el, és 60 000 vállakozó foglalkozik a feldolgozással. Naponta több mint 1000 kamion érkezik ide, kiokádja magából a világ e-hulladékát. Nem véletlenül lett GuiYu beceneve "elektronikus temető". Eddig a becslések szerint minimum 1,5 millió tonna e-hulladék végezte itt.

Tovább


Függőleges nyomortelep

Venezuela fővárosában, Caracasban városában áll a Centro Financiero Confinanzas, amit Dávid-toronyként ismernek a helybeliek. Nevét az építtetőjéről, David Brillembourgról kapta. Úgy épült, hogy ez lesz az ország harmadik legmagasabb felhőkarcolója. De sosem fejezték be, az építkezés 1994-ben leállt, amikor az országot elérte a bankválság. A ház visszaszállt a kormányra, de az nem tudott vele mit kezdeni. Az épület nem állt sokáig üresen. Önkényes lakásfoglalók szállták meg az épületet, számukat mára mintegy 2500-3500-ra teszik. Felépítették egy saját ökoszisztémát - szaniterek, villamos energia, kiskereskedelem, rekreációs központok, és az épület biztonságáról is gondoskodnak. Egy függőleges nyomortelep a XXI. században.

Tovább


Fóka elkapta a pingvint

Hihetetlen vízalatti felvételek egy leopárdfókáról, amint a víz alatt elkap egy pingvint. Az elképesztő fotók az antarktiszi-félsziget mellett készültek.

Tovább


Legfurcsább kilátók - krumpliszirom-szikla

Ez a furcsa sziklaképződmény az Egyesült Államokban, San Diego közelében található. A kirándulók között egyre népszerűbb látnivaló nem véletlenül kapta a krumpliszirom-szikla nevet. Bár ránézésre elég riasztó, egyáltalán nem veszélyes. De egy kis bátorság nem árt a kiüléshez.

Tovább


Mit tesz egy kis utó-trükközés

Régóta tudjuk, hogy komputer-animációval szinte bármit a vászonra lehet varázsolni: óriási űrhajókat, idegen lényeket, sosemvolt tájakat. De azt legtöbben nem is sejtjük, mennyire sűrűn alkalmazzák akár a tévésorozatokban is. Mert ezek a trükkök gyakran olcsóbbak, mint elutaztatni egy stábot a megfelelő helyszínre, felépíteni egy nagyobb díszletet, statisztákat alkalmazni, vagy éppen várni a megfelelő időjárásra.

A most következő képpárokon láthatod, hogy nézett ki a jelenet a felvételkor, és a trükkök alkalmazása után.

Tovább


Legszebb gőzmozdonyos utazások

A világ számos pontján napi szinten használják a gőzmozdonyokat, hogy ezek a klasszikusan szép, pöfögő gépcsodák szállítsák a turistákat a legszebb vidékeken keresztül. Nálunk miért nincs ilyen?

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog