Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amikor a friss hír 25 éves

Egy nap alatt 6-8 helyről is megkaptam, hogy olvassam el az index fantasztikus hírét, hogy meglepő felfedezést tettek a National Marine Mammal Foundation tengeri emlősöket kutató intézet kaliforniai bázisán dolgozó búvárok: az egyik fehér bálna, a 15 éves Noc megtanulta utánozni az emberi hangot.

A hír annyira izgalmas, hogy többen is elküldték nekem. De furcsállottam a fehér bálna elnevezést, miközben a képen egy beluga látszott. Kicsit utána néztem a kérdésnek. Ekkor derült ki, hogy a hír igaz, csak nem friss: kb. 28 éves.

Noc létezik, csak nem bálna, hanem fehér delfin, közismert nevén beluga. Pontosabban létezett, mert elpusztult szegény. 1977-ben teljesen törvényes módon fogták el inuit vadászok, és adták el a tengeri emlősöket kutató központnak. A fent megírt esetre egész pontosan 1984-ben történt meg, ekkor figyeltek fel Noc szokatlan képességére, hogy utánozni tudja az emberi beszéd hangnemét és ritmusát. A belugát már korábban is úgy ismerték, mint a tengeri kanárit, amely képes a hangokat utánozni. Már korábban is voltak olyan beszámolók, hogy a belugák hangja a távolból úgy hangzott, mintha gyerekek játszottak volna, de a NOC hangja volt az első, ami rögzítésre került. 

Igen tisztes kort ért meg, 30 évig élt, miközben a belugák átlagéletkorát húsz évre teszik. Halála 2007-ben következett be. Épp ezért érdekes, hogy miért került elő a cikk aktualitásként. Elég csúnya bakinak tűnik.

Találtam az elmúlt napokra datálhatóan több forrást is (The Sun, Guardian, Discover magazine), amely a témával foglalkozott, de érdekes módon, ott mindenhol szerepel, hogy az eset 1984-ben történt meg, és szerepel Noc távozásának dátuma is. Mindenesetre a hír nem csak nálunk söpört végig, hanem a világon is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Cukkinis meleg előétel

Napi videó:   Vigyázz, hol parkolsz

Napi fotó:  Hol állítsam fel a darut?

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

 A világ legbarátságosabb bálnája

A természet csodái: Jéggömbök a tengerparton

Gyönyörű és félelmetes: A nagy rájavándorlás

Tovább


Átmennél rajta?

Ez a csodálatos kötélhíd, vagy kábelvasút, vagy akármi az egyetlen, amely összeköt egy kis kínai falut a külvilággal. Az utazás több mit félelmetes: sziklafaltól sziklafalig csaknem ezer méter az út. És alattun a több száz méteres mélység. A  mindössze néhány kábelből és egy rozoga acélkosárból áll.  1997 óta működik, és mai napig ugyanaz a személy kezeli.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:   Ipam-napam kedvence

Napi videó:   Csúnya bukták Kinecttel játszva

Napi fotó:  Az árbóc csúcsán állva

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

A vliág legszebb hídjai: Pont de Gard aquadukt

Legszebb építmények: A legnagyobb boltíves kőhíd

Mózes-híd

(via rotorama)

Tovább


Teleportálás egy kínai utcán?

Lehetséges, hogy az egyik éjszaka teleportálást örökített meg egy forgalomfigyelő kamera?

Érdekes videóra bukkantam, amely a számláló tnaúsága szerint alig két héttel ezelőtt készült, pár perccel éjfél után. Állítólag egy teleportálásnak lehetünk tanúi. A film valahol Kínában készült, egy forgalomirányító-kamera éjszakai felvétele. A felvételen egy majdnem baleset látható, egy titokzatos alak az utolsó pillanatban megmenti a teherautó elől a riksát.A film többszörösen is furcsa jelenetet mutat. Egyrészt a hős megmentő emberfeletti gyorsasággal száguld a teherautó elé. A másik, hogy egy fényfelvillanásban eltűnnek, és a kép jobb felső sarkában tűnnek fel újra. Ez teleportálásnak látszik. A filmen a jelentet többször is megnézhetjük, lassítva és nagyítva is.

Tovább


Az internet magyar hőse

Az internet legújabb magyar hőse meglepő módon a Vaterán lett népszerű. Az eladó egy használt mikrohullámú sütőt kínált eladásra. De sikerült olyan rosszul lefotóznia a terméket, hogy a mikró ajtó tükröződésében látszott, hogy a testes fotós egyetlen fecskében és klumpában fényképezett.

A fotós ezt nem vette észre, feltöltötte a termék (és saját) fotóját az aukció mellé. Ha bár ő nem, de a vásárlók észrevették a mulatságos és kínos hibát. Néhány a legjobb hozzászólások közül:

Tovább


A lélegzetállító szépségű fasor: a Dark Hedges

A világ egyik legszebb fasora az Ír-sziget Angliához tartozó részén, Antrim grófság területén található. Armoy település közelében futó út ma a Bregagh road nevet viseli.

Kétszázötven évvel ezelőtt, a XVIII. század közepén a Stuart-család a családi kastélyhoz vezető út mentén bükkfákat ültetett el. Az évszázadok alatt a fák összeértek, az ágak összefonódtak, a fény és az árnyék különös táncot jár felettünk.


Nagyobb térképre váltás

A bükkfák legtöbbje ma is teljes pompájában áll az út két oldalán, és boltívként, természetes alagútként borul az út fölé.

Tovább


Steampunk divatbemutató

Tovább


Kamu szex az autópályán

Motoron, száguldás közben szexelni? Micsoda macsó virtus. Vagy inkább csak vágyálom?

Egyre elvadultabb videók érkeznek oroszföldről, hála a kocsikba szerelt kameráknak. Ezen a felvételen egy igazi macsó virtus látható: autópályán motorozás közben a tankra fektetett lányt teszi magáévá a motoros. De valódi a film? Döntsd el magad:

Tovább


A legbátrabb kutya

Néhány nappal ezelőtt tűz ütött ki egy Chilei házban. Múlt csütörtökön Santa Rosa de Temuco városában egy családi házban lobban fel a tűz. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, de az épületet nem tudták megmenteni.

Ekkor egy különös közjátékra figyeltek fel a tűzoltók. Az égő házból kijött egy kutya, szájában egy kölyökkel. Majd visszarohant a házba újra, és újra. Ötször ismételte meg az életveszélyes Az eset különlegessége, hogy a kutya legbiztonságosabb helynek a tűzoltóautó lépcsőjét találta. Oda kuporodott öt kicsinyével.

Amanda, a német juhász keverék szuka tíz nappal korábban hozta világra öt kölykét. Még a tűzoltókat is meglepte hősiessége, mivel a kutyának százezerszer jobb a szaglása, neki milyen pokol lehet az égő ház. Ennek ellenére nem hagyta cserben kölykeit.

A kutyákat a tűz után állatorvoshoz vitték. Amanda és négy kölyke egészséges, de sajnos az ötödik jószág olyan súlyosan megsérült, hogy nem lehetett megmenteni az életét.

A képeket J. Monsalve készítette.

Tovább


Traktorral állt bosszút a rendőrökön

Nem csak kies hazánkban vannak piás traktorosok, akik rendőrautókat törnek. Az Egyesült Államokban ezt még sokkal profibban űzik. A 34 éves amerikai polgárőr, Roger Pion, miután a rendőrség a múlt hónapban letartóztatta, megmutatta a döntés feletti rosszallását. Vélhetően erősen befolyásolt állapotban teljesen tönkretett hét rendőrségi járőrautót. 15 tonnás traktorával behajtott a rendőrségi parkolóba, és kilapította a helyi erők autóflottájának háromnegyedét. Most azonban a rendőrség súlyos rosszallásával kell szembenéznie.

Tovább


Mozi az utcán

Egy jó ötlet, néhány haver, egy kis barkácsolás, és vége az unalmas üldögélésnek a ház előtti lépcsőn. Jobb mint a kertmozi.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog