Hegyek, dzsungel, gyönyörű híd, de út sehol.

 

Új-Zéland egyik érdekes turisztikai látványossága a semmibe vezető híd, amely a Whanganu Nemzeti Parkban található.

A Mangapurua-folyó itt egy mély szurdokot vágott magának, amely fölött 125 méterrel feszül a 40 méter hosszú betonhíd. De a híd két végén nincs út csak sűrű dzsungel. A környéken nyoma sincs az emberi életnek, a megközelítése is csak a folyótól induló háromnegyed órás sétával lehet. 

A története az ember harca a természettel, amelyből látható módon az utóbbi került ki győztesen. A híd túloldalán levő völgyet az első világháború alatt jelölték ki, hogy itt adjanak letelepedési lehetőséget a háborúból visszatért katonák számára. Az élet azonban nem volt egyszerű. Az őserdőt kellett kiirtani, hogy termőföldhöz jussanak. De hamarosan már harminc gazdaság működött a megszerzett terület, és még iskolát is építettek maguknak. A folyó fellett ekkor még csak egy fából készült függőhíd kötötte össze.

A harmincas évekre a híd állapota leromlott, a telepesek kérésére az állam tartós betonhidat épített, és ígéretet tettek, hogy a híd két végéhez később utat építenek. De a nagyszabású terveknek keresztbe tett a természet. Az erdők kiirtása miatt a talajerózió óriási problémává vált. A gazdaságok tönkrementek, lakói elhagyták. 1942-re már csak három család élt a völgyben. Ekkor döntött a kormány is, hogy ilyen körülmények között értelmetlen az utat megépíteni. 1944-re az utolsó telepesek is elhagyták a völgyet.

A természetnek csupán néhány évre volt szüksége ahhoz, hogy visszafoglalja a területet. Mára nyoma sincs a hajdani közösségnek, a híd mintha nem vezetne sehonnan sehova. De a híd az elmúlt években új életre kelt, a nemzeti park egyik legnépszerűbb látnivalója lett.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztro:  Savanyú csontos-krémleves

Macskaőrség:  Macskák és férfigazdik

Napi videó:  Bringával a havas hegyoldalon

Toochee-fotó:  Ejtőernyős

 (via acidcow)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...